Onderzoek naar Telegraaf en omroepen

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt hoe onafhankelijk de nieuwe omroepen WNL en PowNed zijn van de Telegraaf Media Groep (TMG), waar beide omroepen uit zijn voortgekomen.

De toezichthouder heeft contracten over samenwerking met derden opgevraagd bij de omroepen die sinds september uitzenden. Het Commissariaat verwacht begin volgend jaar met een uitspraak te komen. Als nieuwkomers in het omroepbestel staan WNL en PowNed onder verscherpt toezicht.

Tussen de twee aspirant-omroepen en hun initiatiefnemers, dagblad De Telegraaf en weblog GeenStijl(ook onderdeel van TMG), bestaan banden. Omroep PowNed heeft het maken van artikelen voor de website uitbesteed aan weblog GeenStijl, waaruit het is voortgekomen. Het laatste nieuws dat de omroep brengt staat prominent op de homepage van GeenStijl, met links naar de website van PowNed.

De redactie van GeenStijl is onlangs verhuisd naar het pand aan de Plantage Middenlaan waar omroep PowNed ook zetelt. Hofleverancier van omroep WNL is Telegraaf Video Media, een dochterbedrijf van TMG. De productiemaatschappij, die ook voor omroep Max, TROS en NCRV werkt, maakt voor WNL tv- en radio-programma’s als Ochtendspits, Avondspits en Uitgesproken WNL. Redacteuren van deze programma’s zijn in dienst van het productiebedrijf; de redactie is gevestigd op de Basisweg waar ook dagblad De Telegraaf is gevestigd.

WNL was een initiatief van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs, die via zijn krant de benodigde 50.000 leden wierf. De domeinnaam van website omroepwnl staat nog geregistreerd op naam van de krant. In het dagelijkse ochtendprogramma op tv schuiven regelmatig journalisten van ‘de krant voor wakker Nederland’ aan om het nieuws te duiden.

WNL zelf heeft een kantoor aan het Rietlandpark in Amsterdam en heeft vier medewerkers in dienst: algemeen directeur Robert Alblas, hoofdredacteur/presentator Michiel Bicker Caarten die binnenkort vertrekt, een hoofd internet en een hoofd radio.

Een interessante vraag is of met het uitbesteden van producties aan dochterbedrijven van TMG beide omroepen de Mediawet hebben overtreden. Het extern inhuren van productiecapaciteit is toegestaan.

Bij het toekennen van de uitzendvergunning won toenmalig minister Plasterk (OCW, PvdA) advies in bij drie organen. Het Commissariaat voor de Media kon hem „voorshands geen positief advies” geven over toelating van WNL. De toezichthouder stelde dat er „een aanmerkelijke uitdaging ligt in de sfeer van ontvlechting van de huidige banden met De Telegraaf Mediagroep/dagblad De Telegraaf’’.