Onbegrip over keuze van speler, coach van het jaar

Dutch soccer player Wesley Sneijder poses with his wife Ramona Streekstra prior to the presentation of the Armani Spring-Summer 2011 fashion collection, during the fashion week in Milan, Italy, Monday, Sept. 27, 2010. (AP Photo/Luca Bruno)
Dutch soccer player Wesley Sneijder poses with his wife Ramona Streekstra prior to the presentation of the Armani Spring-Summer 2011 fashion collection, during the fashion week in Milan, Italy, Monday, Sept. 27, 2010. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Wat: Verkiezing van speler en coach van het jaar door FIFA en France Football

Wie: Wesley Sneijder en Bert van Marwijk

Bij de KNVB is met teleurstelling gereageerd op de afwijzing van bondscoach Bert van Marwijk en middenvelder Wesley Sneijder voor twee prestigieuze voetbalprijzen over het afgelopen seizoen. Zowel Van Marwijk als Sneijder viel in de voorronde af voor de uitverkiezing tot beste coach en beste speler, die het Franse tijdschrift France Football en de wereldvoetbalbond FIFA jaarlijks organiseren.

„Bij Mourinho en Del Bosque kan ik me nog wel iets voorstellen”, liet KNVB-directeur Bert van Oostveen weten. „Maar de derde kandidaat Guardiola vind ik minder logisch. Ik had het fair gevonden als Van Marwijk zijn plaats had ingenomen.”

Ook bij de shortlist voor de beste speler (Messi, Iniesta, Xavi) had Van Oostveen zo zijn twijfels. „Messi bijvoorbeeld had toch een tegenvallend WK.”

Ook bij Internazionale, de club van Sneijder, begrijpen ze niets van de gang van zaken bij de verkiezing van ’s werelds beste voetballer van het jaar. „Absurd”, zo oordeelde aanvoerder Javier Zanetti. Voorzitter Massimo Moratti ging nog verder. „Sneijder verdient de Gouden Bal.”

De Nederlandse spelmaker, die vandaag door vermoeidheid het duel in de Champions-League mist met Werder Bremen, leidde Inter afgelopen seizoen naar winst van de Champions League, de landstitel en de Italiaanse beker. „Sneijder heeft een fenomenaal seizoen gehad”, aldus Moratti. „Ik vind het niet eerlijk dat de prijs naar een speler gaat die niet hetzelfde niveau heeft bereikt over het hele seizoen.” (ANP)