‘Niet schokkend’ dat negentien landen uitreiking Nobelprijs voor de Vrede mijden

Negentien landen – waaronder China – laten verstek gaan bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Deze wordt uitgereikt aan de Chinese dissident en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo.

Chinese dissident Liu Xiaobo smokes a cigarette in this undated photo released by his family. Jailed Chinese pro-democracy activist Liu won the Nobel Peace Prize on October 8, 2010, an announcement that Beijing had anticipated and bitterly criticised. REUTERS/Handout (CHINA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Chinese dissident Liu Xiaobo smokes a cigarette in this undated photo released by his family. Jailed Chinese pro-democracy activist Liu won the Nobel Peace Prize on October 8, 2010, an announcement that Beijing had anticipated and bitterly criticised. REUTERS/Handout (CHINA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Negentien landen - waaronder China -  laten verstek gaan bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Deze wordt vrijdag uitgereikt aan de Chinese dissident en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo. China is boos over de toekenning en heeft andere landen gevraagd om ook weg te blijven.

Niet erg schokkend

Dat deze negentien landen wegblijven is ‘niet schokkend’, vindt buitenlandredacteur Harry Meijer. Hij is verantwoordelijk voor de berichtgeving over China.

,,Deze landen hebben er economische belangen bij. Maar bedenk ook dat dit landen zijn die zelf al weinig op hebben met mensenrechten of een hoog democratisch gehalte hebben.”

Grootste vraag: blijven EU-landen weg?

Rusland, Kazachstan, Colombia, Tunesië, Pakistan, Servië, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, de Filipijnen, Saoedi-Arabië, Egypte, Soedan, Ukraïne, Cuba en Marokko hebben, om verschillende redenen, al aangegeven niet aanwezig te zijn bij de uitreiking. Sri Lanka and Algerije hebben nog geen gehoor gegeven aan de uitnodiging. In totaal zijn er 44 landen wel aanwezig bij de uitreiking. Meijer:

,,De belangrijkste vraag was lange tijd: welke EU-landen zullen niet aanwezig zijn? Men keek vooral naar Griekenland en Portugal. Die krijgen namelijk financiële steun van China.”

Liu kan zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Hij zit een celstraf van elf jaar uit wegens het ‘ondermijnen van de staat’. Liu vroeg in oktober zijn vrouw de prijs in ontvangst te nemen, maar zij werd onder huisarrest geplaatst. Zijn familie en vrienden mogen China waarschijnlijk ook niet uit. ,,Sympathisanten en vrienden durven waarschijnlijk de prijs ook  niet op te halen, uit angst dat ze daarna China niet meer in mogen”, vertelt Meijer. ,,Nu wordt het waarschijnlijk een lege stoel met een foto en dat heeft veel sterkere symboliek”.