Kort nieuws Buitenland

Zeker 23 doden na aardverschuiving in Colombia

Bello, 7 dec. Reddingswerkers in Colombia hebben inmiddels 23 lichamen geborgen na een aardverschuiving door zware regenval in een sloppenwijk op een helling in Bello. Meer dan 100 mensen worden nog vermist na het natuurgeweld in de voorstad van Medellín, volgens Germán Vargas, minister van Binnenlandse Zaken. De landverschuiving had zondag plaats en bedolf zeker dertig huizen. Onder de 23 gevonden doden zijn elf kinderen. Colombia en buurland Venezuela kampen met de zwaarste regenval sinds de metingen 42 jaar geleden begonnen. (AP)

Onderzoek naar misdrijven N-Korea

DEN HAAG, 7 dec. De hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag stelt een vooronderzoek in naar mogelijke oorlogsmisdaden door Noord-Korea. Het onderzoek richt zich vooral op de recente beschieting van een Zuid-Koreaans eiland in de Gele Zee en de ramp met een Zuid-Koreaans marineschip, waarin Noord-Korea de hand zou hebben gehad. Dat heeft de hoofdaanklager van het Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, gisteren meegedeeld. Bij de artilleriebeschieting op 23 november kwamen vier Zuid-Koreanen om. De ramp met het korvet in maart kostte aan 46 Zuid-Koreaanse marinemensen het leven. (AP)

Saoediër opgepakt na kritisch artikel

jeddah, 7 dec. De Saoedische autoriteiten hebben een hoogleraar gearresteerd die een kritisch artikel op internet heeft gepubliceerd waarin hij speculeert over de gevolgen van machtsstrijd binnen de koninklijke familie voor de toekomst van het land. De arrestatie van Mohammed Abdul-Kareem werd gisteren door de Saoedische mensenrechtenorganisatie Human Rights First bekendgemaakt. Een van de scenario’s die hij noemt is de val van het koninkrijk wegens de rivaliteit van de vele prinsen. Abdul-Kareem publiceerde zijn artikel op de sociale netwerksite Facebook op 23 november, de dag na het vertrek van de bejaarde koning Abdullah naar de VS voor een operatie aan zijn rug. (Reuters, AFP)

19 landen afwezig bij Nobelceremonie

OSLO, 7 dec. Negentien landen gaan niet naar de ceremonie voor de Nobelprijs voor de Vrede, vrijdag in Oslo. Naast China sturen onder andere Rusland, Pakistan, Irak, Iran, Afghanistan, Venezuela, Cuba, Soedan en Servië geen vertegenwoordigers. De prijs is toegekend aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. (AP)