Het einde van internet

De oproepen van Nausicaa Marbe in de Volkskrant en Francisco van Jole op Joop.nl om Julian Assange van WikiLeaks in Nederland asiel te verlenen, konden meteen op grote bijval rekenen. Maar nu is uitgelekt dat Katwijk en Beverwijk voor aanslagen gevoelige kabelknooppunten zijn, is het enthousiasme ineens een stuk minder. Op internet circuleert ook veel kritiek op de ‘chantage’ van Assange om bij zijn arrestatie een explosie van geheime informatie teweeg te brengen.

Ondertussen verbroederen de geharde WikiLeaks-aanhangers in hun strijd. GeenStijl volgde Francisco van Jole een paar keer hinderlijk, Van Jole liet zich herhaaldelijk laatdunkend uit over GeenStijl. Maar vrijdag mocht de man achter Joop.nl in de tv-versie van GeenStijl, PowNews, tegenover presentator Dominique Weesie zijn steun aan een petitie voor Assange betuigen. ‘Begrijp dat ik net op PowNews was (nee, weer niet gezien, moet zelfs nog eten). Maar goeie actie van PowNews’, twitterde Van Jole nog tijdens de uitzending. Zijn analyse van dit pact twitterde hij al eerder die dag: ‘Als geenstijl.nl, PowNews en Joop.nl gezamenlijk optrekken dan weet je dat er serieus iets aan de hand is. :-)’

Voor wie dat nog niet wist: Joop.nl (van de Vara) en PowNed behoren beide tot de publieke omroep. De eenzame strijd van Assange steunen kan je beschouwen als een vorm van activisme die voor een publieke omroep niet ongebruikelijk is. Maar met publieke middelen een mirrorsite van WikiLeaks in de lucht houden, zoals PowNed doet, is op zijn minst aanvechtbaar. Het openbaar maken van staatsgeheimen „behoort niet tot het takenpakket van de publieke omroep”, constateerde het CDA-Kamerlid Ank Bijleveld gisteren zuinig.

Het is ‘oorlog’, naar de overtuiging van de verbroederde internetpioniers Weesie en Van Jole. Van Jole zei bij PowNews: „Als deze slag verloren wordt, betekent dat het einde van internet zoals we het nu kennen.”

Hier worden het medium en de boodschap met elkaar vereenzelvigd. Impliceert internet dan de openbaarmaking van alles? En is het internet dan ten dode opgeschreven als dat niet gebeurt? Ja, er is iets serieus aan de hand. Maar kunnen Van Jole en Weesie over de gevolgen ervan wat meer openheid geven?

tom rooduijn