Een steuntje in de rug van 900 miljard dollar

De kerstverkopen in de VS stijgen licht ondanks de hoge werkloosheid. Obama probeert de economie fiscaal te stimuleren.

Wat zou de Amerikaans president Obama het liefst voor Kerst willen? Een iPad, hét hebbeding van dit jaar. Of zou hij liever lange rijen bij computerwinkels zien? Lange rijen Amerikanen die vertrouwen hebben in de economie en bereid zijn het geld in hun goed gevulde portemonnees uit te geven.

De periode vanaf Thanksgiving, eind november, tot Kerst is cruciaal voor consumentenbestedingen. De dag na Thanksgiving markeert het begin van het shopseizoen. De dag heet dan ook Black Friday, winkeliers kunnen op één dag genoeg verdienen om voor het hele jaar zwarte cijfers te schrijven. Maar het winkelen blijft niet beperkt tot die vrijdag. Een maand lang zullen Amerikanen op televisie, internet en in de krant verleid, gepord en gemaand worden naar winkelcentra te gaan voor meer holiday shopping.

Bedrijven doen traditioneel hun best om van de gekte mee te profiteren. Dit jaar zullen veel bedrijven extra gemotiveerd zijn mee te delen in het winkelfestijn. Na twee jaar economische crisis is een succesvol kerstseizoen voor velen van hen belangrijk.

Internetconglomeraat Google geeft het goede voorbeeld. Vandaag opende het bedrijf een nieuwe internetboekhandel voor e-books. Google wil de strijd aangaan met Apple en Amazon, die nu de markt voor deze elektronische boeken domineren. Google heeft contracten gesloten met de zes grootste Amerikaanse uitgevers om hun boeken in elektronische vorm te laten verschijnen. Als lokkertje kondigde Google aan 3 miljoen titels gratis weg te geven.

Uit de eerste berichten en cijfers blijkt dat Amerikaanse consumenten bereid zijn meer uit te geven dan vorig jaar. Uit marktonderzoek van creditkaartmaatschappij MasterCard, dat bestedingen meet, blijkt dat Amerikanen in november 1,6 procent meer uitgaven aan luxegoederen, 7 procent meer uitgaven aan herenkleding en 4 procent meer aan vrouwenkleding.

Kledingketen GAP merkte ook dat er meer kleding verkocht werd. In november boekte GAP een omzet van 1,51 miljard dollar (1,12 miljard euro). Dat is 6 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Zonder de omzet van winkels die jaar zijn geopend mee te rekenen steeg de omzet met 4 procent ten opzichte van vorig jaar. „Wij zijn tevreden dat klanten goed hebben gereageerd op onze eerste aanbieding voor het kerstseizoen”, aldus financieel directeur Sabrina Simmons van GAP. De koers van het aandeel GAP is de afgelopen maand licht gestegen.

Analisten en winkeliers durven niet volmondig te zeggen dat het een goed kerstseizoen gaat worden. De verbeterde resultaten in november kunnen ook komen doordat winkeliers vroeger zijn begonnen met stunten met prijzen. Het is nog te vroeg om de resultaten van de Amerikaanse retailers te gebruiken als thermometer voor de Amerikaanse economie.

De werkloosheid in de VS blijft hoog. De werkloosheid is gestegen van 9,6 procent naar 9,8 procent, maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Volgens economen moeten werkgevers in de VS per maand minimaal 300.000 nieuwe banen creëren om de werkloosheid te laten dalen. Vorig maand kwamen er slechts 39.000 banen bij. Het werkloosheidspercentage staat nu al 19 maanden boven de 9 procent, een record voor de VS. Opmerkelijk is dat in sommige sectoren van de economie de werkgelegenheid juist daalde. Bij winkels, financiële instellingen en bouwbedrijven verdwenen netto banen.

President Obama probeert bestedingen via fiscale maatregelen te stimuleren. Gisteren bereikte hij een akkoord met de Republikeinen over de verlening van een belastingverlaging die zijn voorganger Bush invoerde. Het voordeel voor middeninkomens wordt met twee jaar verlengd. Obama beloofde ook loonbelasting voor alle werkenden te verlagen. Door de maatregel loopt de overheid 900 miljard dollar mis. Volgens Obama wordt dit bedrag aan de staatsschuld toegevoegd.