Duitsland een bevriende buur? Niet voor mij

Tot mijn verbijstering las ik in NRC Handelsblad van 25 november dat het Openbaar Ministerie nu pas een arrestatiebevel heeft kunnen uitvaardigen tegen de oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (88).

Deze uit Haarlem afkomstige moordenaar is in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld. Later is deze straf, wat mij betreft helaas, omgezet in levenslang. Hij wist in 1952 uit de gevangenis in Breda te ontsnappen en vluchtte naar Duitsland. Dankzij het Fühererlass kon hij niet aan Nederland worden uitgeleverd en kon hij derhalve 58 jaar probleemloos in Duitsland wonen. De Duitse minister van Justitie heeft gezegd bereid te zijn de zaak-Faber „nog eens te bekijken”.

Dit zijn onze bevriende buren. Nou, mijn vrienden zijn het niet. Ik ben 82 en heb gedurende de Tweede Wereldoorlog afschuwelijke dingen beleefd.

Wim Visser

Vries (Dr.)