Dick & Debbie zijn de volksartiesten Fred en Ria

Theater

Rampen tampen, door Dick & Debbie Tournee t/m 18/2. www. harrykies.nl***

Dick van den Toorn en Debbie Korper zijn Dick & Debbie, die spelen dat ze Fred en Ria zijn: een uitgerangeerd amusementsduo dat een inzamelingsactie presenteert voor een nader te bepalen goed doel. „Wij staan hier niet voor onszelf, zoals u gewend bent”, zeggen ze, maar wij zien allang hun doorzichtige doelstelling: zelf weer eens in de schijnwerpers te staan.

Ze gaan het „ouderwets gezellig” maken, beloven ze. Dat wordt dus een liedje, een praatje en een spelletje. En tussendoor houden ze manhaftig de schijn van een glanzende carrière op: „Gisteren heb ik nog opgetreden in een bejaardenhuis. Het publiek ligt er voor het oprapen.”

Dit zijn twee bekwaam getypeerde volksartiesten die erg om hun eigen foute grapjes moeten lachen, maar zich af en toe ook danig ergeren aan elkaars vrijpostigheden. Rampen tampen zet zodoende in met veel vertoon van komische brutaliteit.

Maar gaandeweg begint de parodie op zo’n ordi-stel met zo’n schuifdeurenshowtje een cabaretsketch te worden die iets te dun is uitgesmeerd over vijf kwartier. Ook al volgt er aan het eind nog wel een verrassende verwijzing naar de recente tranen van Marco Borsato.

Henk van Gelder