Aspirientje per dag helpt tegen kanker

Ook gezonde 50-plussers doen er goed aan dagelijks een aspirientje voor het hart te slikken. En dat 25 jaar vol te houden. Ze verlagen in die tijd hun kans op de dood door kanker met ongeveer 20 procent.

Dat adviseert neuroloog Peter Rothwell van de universiteit van Oxford in een vandaag online gepubliceerd artikel in The Lancet.

Rothwell en zijn vijf Britse mede-onderzoekers heropenen daarmee de discussie over het nut van een dagelijks aspirientje, in een dosis van 75 tot 100 milligram. Een aspirinetablet voor pijnstilling bevat veel meer (500 milligram) actieve stof.

Ruim 15 jaar stond vast dat een dagelijks preventief hartbeschermend aspirientje alleen zin heeft voor mensen die al een duidelijk hogere kans op een hartziekte hebben. Dat komt doordat aspirine niet alleen beschermt tegen het ontstaan van bloedklonters die hart of hersenen kunnen verstoppen. Maar het vergroot daarbij ook de kans op maag- en hersenbloedingen. Dit gedeelde voor- en nadeel ontstaat doordat aspirine het bloed wat verdunt.

De onderzoeken waaruit nut en gevaar van het dagelijkse aspirientje was gebleken, zijn gedaan met grote groepen mensen die vier tot tien jaar lang dagelijks een hartaspirientje slikten, of een neppil (placebo).

Rothwell heeft nu, twintig jaar later, de ruim 25.000 deelnemers aan die onderzoeken opnieuw bekeken. Hij ontdekte zo de bescherming tegen kanker.