Wilders pleit in Israël voor vertrek Palestijnen

Israel, Tel Aviv, 5 december 2010 anti wilders demonstratie tel aviv Foto: Thomas Schlijper
Israel, Tel Aviv, 5 december 2010 anti wilders demonstratie tel aviv Foto: Thomas Schlijper

Voor een zaal met circa honderd aanwezigen in de Israëlische stad Tel Aviv heeft PVV-leider Geert Wilders gisteren gepleit voor de Israëlische annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever. De daar wonende Palestijnen moeten volgens Wilders „vrijwillig” vertrekken naar Jordanië. Hoe deze uitzetting gestalte moet krijgen, zei hij niet.

Wilders was uitgenodigd door zijn vriend Arieh Eldad, die de extreem-rechtse partij Hatikva (de hoop) leidt. Hatikva maakt deel uit van de Nationale Unie, een politiek marginale partij die met name de belangen van de kolonistenbeweging behartigt. Eldad pleit al jaren voor het vertrek van de Palestijnen. Buiten de zaal demonstreerden circa twintig mensen, meest Israëliërs van Nederlandse afkomst, tegen de toespraak van Wilders. „Wilders maakt een partij van extremisten legitiem door er te gaan spreken”, aldus een van hen.

In de zaal sloeg de stemming om toen Ami Ayalon, oud-minister namens de Arbeiderspartij, als co-referent commentaar leverde op Wilders. Ayalon zei in bedekte termen dat de Nederlandse politicus zich beter met zijn eigen zaken kon bemoeien. „Deze man vergist zich ernstig”, zei Ayalon. Aanwezigen scholden hem uit, mensen liepen weg en na een kwartier kon Ayalon voor een uitgedunde zaal zijn betoog vervolgen. Wilders maakte hiervan niets meer mee. Hij was na zijn toespraak meteen de zaal uitgelopen.