Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Laatste WikiLeaks document heeft vooral symbolische waarde

WikiLeaks heeft een lijst met locaties gepubliceerd die door Amerika worden bestempeld als ‘essentieel voor de nationale veiligheid’. Nederland komt drie keer voor op de lijst. De BBC noemt het document het ‘meest controversiële stuk tot nu toe’. The Times zegt: ‘Een cadeautje aan terroristen’. Maar NRC meldt dat het document vooral een symbolische lading heeft.

Buitenland-verslaggever Eppo König van NRC stelt dat de lijst driehonderd objecten wereldwijd telt; een overzicht van zwakke plekken. Het zou gaan om fysieke verbindingslijnen tussen de VS en andere landen, overzeese transportroutes en grondstofleveranciers. Wat betreft terreur? Volgens König staan op de lijst een flink aantal objecten die je niet zomaar ontwricht. Hij stelt dat je heel slim moet zijn en een goede voorbereiding nodig hebt om iets te kunnen verstoren. Het document toont in elk geval de kwetsbaarheid van de VS aan; het heeft een symbolische lading.

Nederlandse objecten
Het WikiLeaks-document verwijst naar Nederland onder de noemer ‘Atlantic Crossing-1 (AC-1) undersea cable landing Beverwijk’. De AC-1 is een optisch onderzees telecommunicatie systeem. Het is een kabel die de Verenigde Staten via New York verbindt met drie Europese landen: Nederland (Beverwijk), Duitsland (Sylt) en Engeland (Whitesands).

De routekaart van het TAT-14 telecomnetwerk. - Illustratie: TAT-14.comDe routekaart van het TAT-14 telecomnetwerk. - Illustratie: TAT-14.com

De tweede verwijzing duidt op Katwijk. Het gaat om de TAT-14: TransAtlantic Telephonecable Number 14. Het is de veertiende trans-Atlantische onderzeekabel tussen Europa en de VS. Het is eerder een dataverbinding dan telefoonlijn. Er passeert onder meer internetverkeer. De TAT-14 linkt de VS verder aan Denemarken, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Ten derde wordt de haven van Rotterdam genoemd, zonder verdere informatie.

Amerika bracht in 2009 zoveel mogelijk installaties in kaart die, zouden ze verloren gaan, de nationale veiligheid ernstig zouden beïnvloeden. Het zou dan ook gaan om het waarborgen van gezondheid en economie.