Titel verder weg dan ooit voor Rekordmeister

Na de 2-0 nederlaag van Bayern tegen Schalke 04 is de kans op prolongatie van de landstitel vrijwel verkeken.

Van Gaal stelde zich nederig op na het pijnlijke verlies.

Bayern head coach Louis van Gaal of the Netherlands watches up prior the German first division Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and Bayern Munich in Gelsenkirchen , Germany, Saturday, Dec.4, 2010. (AP Photo/Martin Meissner) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS **
Bayern head coach Louis van Gaal of the Netherlands watches up prior the German first division Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and Bayern Munich in Gelsenkirchen , Germany, Saturday, Dec.4, 2010. (AP Photo/Martin Meissner) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ** AP

Gedesillusioneerd klapte Louis van Gaal zaterdagavond in Gelsenkirchen zijn grote schrijfmap dicht. Geflankeerd door zijn trouwe Nederlandse assistenten Andries Jonker en Frans Hoek bleef hij in de dug-out nog even stuurs voor zich uitkijken om vervolgens met een somber gezicht de warme kleedkamer op te zoeken. Na de nederlaag tegen Schalke 04 (2-0) besefte de coach van FC Bayern München dat de kans om dit seizoen de Duitse titel te prolongeren al voor de winterstop vrijwel is verkeken. In de tv-studio van de ZDF gaf hij enige tijd later ruiterlijk toe dat het gat van 17 (!) punten met koploper Borussia Dortmund te groot is geworden. „Borussia voelt geen enkele druk. Zelfs niet van de nummer twee Mainz. En van ons evenmin”, zo gaf de Amsterdamse coach aan wie in zijn ogen de torenhoge favoriet is om kampioen van de Bundesliga te worden.

De aangeslagen Van Gaal, wiens gezicht altijd zijn stemming verraadt, sprak dit keer niet op een agressieve toon tegen de tv-interviewer. Hij besefte dat nederigheid hem paste in deze situatie. Van Gaal was blij dat zelfs zijn grootste criticaster bij Bayern, voorzitter Uli Hoeness, hem en zijn ploeg onlangs steun had betuigd. Maar de ervaren oefenmeester realiseerde zich ook dat Bayern gezien de zevende plek op de ranglijst ongetwijfeld weer onder vuur komt te liggen. Hoeness en clubpresident Karl-Heinz Rummenigge verlieten zwijgend en ontgoocheld het stadion van Schalke en wilden (nog) geen commentaar geven op het echec. Van Gaal: „We moeten afwachten. Iedere week is er wel wat anders aan de hand bij Bayern. We hebben verloren en dat kan gevolgen hebben.”

De ploeg die vorig seizoen zo triomfantelijk de Duitse dubbel veroverde en de finale van de Champions League bereikte, speelt al vanaf de start van de competitie vooral tegen zichzelf. De vele internationals die laat en vermoeid terugkeerden van het WK, verstoorden de voorbereiding van Van Gaal. Bovendien ontbrak de belangrijkste aanjager Arjen Robben vanaf de eerste dag door een geheimzinnige spierscheuring. Ook aanvoerder Mark van Bommel, die tegen Schalke voor het eerst weer meespeelde, en sterspeler Franck Ribéry waren lange tijd geblesseerd.

De ploeg uit Beieren verspeelde dit seizoen vooral in uitwedstrijden veel punten. In zeven duels werden slechts zes punten behaald.

Alleen tegen Hoffenheim pakte Bayern de volle winst. Voor de Rekordmeister rest nu de strijd om de tweede of derde plek op de ranglijst, die recht geeft op deelname aan de Champions League. „Bayern hoort altijd in deze competitie mee te doen”, zei verdediger Philipp Lahm. „Daar willen we graag voor vechten. Maar de titel is nu niet realistisch meer.”

Schalke-Bayern was in theorie een mooi affiche. De nummer één tegen de nummer twee van vorig seizoen, het duel tussen de twee Duitse deelnemers aan de Champions League, een strijd tussen de twee meest geliefde clubs in Duitsland. Maar in werkelijkheid ging het zaterdag om de nummer vijf tegen de nummer vijftien van de Bundesliga. Ook Schalke 04 maakt dit seizoen immers de hoge verwachtingen allerminst waar en staat er nog veel slechter voor dan Bayern. Ruim een week geleden werd het dieptepunt bereikt met de 5-0 nederlaag tegen 1. FC Kaiserslautern. Trainer Felix Magath werd in het nauw gedreven. Hij kan echter bijna niet ontslagen worden omdat hij deel uitmaakt van de raad van toezicht van Schalke. Zijn relatie met zijn selectie raakte sterk onderkoeld na de openlijke kritiek die hij uitte. Magath beschuldigde zijn spelers van een gebrek aan inzet en kondigde een zeer korte wintervakantie aan.

Na het vorige seizoen keerde een groot aantal spelers Die Königsblauen de rug toe. Magath mocht voor negentien miljoen euro investeren en trok dertien nieuwe spelers aan. Onder hen de ster van real Madrid Raúl en Klaas-Jan Huntelaar. Er zit echter weinig samenhang in Magaths team.

Ook tegen Bayern viel geen spelstrategie te ontdekken bij Schalke, dat in de eerste helft niets te vertellen had. Op de vleugels werden Ribéry en WK-ster Thomas Müller (op rechts) vaak helemaal vrijgelaten. Ze deden weinig met de enorme ruimte die hun werd geboden. Bayern kreeg talrijke kansen, maar onder anderen Toni Kroos, Mario Gomez en Bastian Schweinsteiger (op de lat) faalden voor het doel. „Ik kan ze er moeilijk zelf inschieten”, mopperde Van Gaal achteraf.

Na rust brak Schalke-doelman Manuel Neuer de wedstrijd open. Met een gerichte uittrap stuurde hij Raúl de diepte in. De Spanjaard had het geluk dat verdediger Breno uitgleed, waardoor de bal voorkwam en de vrijstaande Jose Manuel Jorado kon scoren. Van Gaal, cynisch: „Dat doen we wel vaak de laatste tijd.” Zo’n tien minuten later besliste verdediger Benedikt Höwedes met een kopbal via de paal de wedstrijd. Huntelaar speelde nauwelijks een rol van betekenis in het duel. Van Bommel ging een kwartier voor tijd naar de kant. In de slotfase werd een treffer van Gomez onterecht wegens buitenspel afgekeurd. „Als dat niet was gebeurd hadden we met een beetje geluk nog gelijk kunnen komen”, meende Van Gaal. „Dit was een ongelooflijke nederlaag.”