Geen Sneijder, wel kleine mannen op shortlist Gouden Bal

Wesley Sneijder maakt geen kans meer op de Gouden Bal 2010, de prijs voor de beste voetballer van het afgelopen kalenderjaar. De strijd gaat tussen de Barcelona-spelers Andres Iniesta, Xavi en Lionel Messi. De FIFA maakte vandaag de shortlist bekend.

Het is duidelijk dat de top-drie een subjectieve beoordeling is, zegt NRC voetbalverslaggever Koen Greven. “Sneijder verdient op grond van prestaties zeker een plek op de shortlist, maar kennelijk spreekt alles wat met Barcelona te maken heeft meer tot de verbeelding.” De jury bestaat uit verslaggevers van voetbalbladen uit gerenommeerde voetballanden.

Volgens Greven is het opvallend maar niet verrassend dat de drie beste spelers en ook Sneijder kleine voetballers zijn. “Dat zegt iets over het moderne voetbal. De slag wordt tegenwoordig op het middenveld gewonnen met sterk positiespel, en daarbij is de handelingssnelheid doorslaggevend. Je moet snel zijn en wendbaar, dus liefst gedrongen. Je moet de bal perfect kunnen controleren en meteen door kunnen spelen, en met twee beide benen even vaardig zijn.”

Lengte gaat vaak ten koste van snelheid. “Je ziet het ook vaak bij basketbal”, zegt Greven. “De guard, de verbindingsspeler, is ook vaak de kleinste. Lange voetballers, zoals bijvoorbeeld Orlando Engelaar, zijn toch net even te langzaam zijn om de top aan te kunnen.” Uitzonderingen zijn er uiteraard, zoals bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic.

De Gouden Bal is van oudsher een prijs met een Nederlands tintje. Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen de prijs allebei drie keer. Nederland is met Duitsland het land dat de prijs het vaakst won: zevenmaal. Ook Gullit viel de eer eens te beurt (1986).

De twee andere keren dat de top-drie bestond uit drie spelers van één club was Nederland daar in hoge mate verantwoordelijk voor: Van Basten, Gullit en Rijkaard in 1989 en Van Basten, de Italiaan Baresi en Rijkaard in 1990. Allen speelden toen bij AC Milan.

Wesley Sneijder wist dus geen plek te bemachtigen op de shortlist. Hij zelf vond natuurlijk dat hij daar wel recht op had.

http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/8415112/__Sneijder__In_elk_geval_op_podium__.html?p=35,2