Rechtszitting voor piraten op schip

Het Openbaar Ministerie gaat vijf Somaliërs vervolgen die vastzaten op het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam. Ze worden verdacht van zeeroof en van kaping van een Zuid-Afrikaans zeiljacht voor de kust van Tanzania.

Om hun berechting mogelijk te maken, zijn rechters van de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam, een griffier, een officier van justitie en een advocaat dit weekeinde overgevlogen naar het Midden-Oosten, waar aan boord van de Hr. Ms. Amsterdam tijdens een speciale zitting de voorlopige hechtenis van de vijf Somaliërs is verlengd.

Het is volgens een woordvoerder van de Rotterdamse rechtbank voor het eerst dat in de strijd tegen piraterij en zeeroof op dergelijke wijze zo’n rechtszitting ter plekke werd georganiseerd.

De vijf horen tot een groep van twintig Somaliërs die in november, bij de ontzetting van het zeiljacht, door het Nederlandse marineschip werden onderschept en vervolgens in opdracht van het Openbaar Ministerie in Nederland werden aangehouden. Tegen vijftien verdachten bleek onvoldoende bewijs voorhanden. Ze werden daarom voor de kust van Somalië vrijgelaten. De andere vijf zijn gisteren overgebracht naar Nederland.

De omslachtige constructie van zo’n rechtbankzitting op een marineschip is het gevolg van de berechting, eerder dit jaar, van een groep Somalische piraten die in de Golf van Aden een schip onder Antilliaanse vlag probeerde te overmeesteren.

Er werden toen weliswaar celstraffen tot vijf jaar opgelegd, maar in het vonnis werden wel criteria genoemd waaraan strafrechtelijke vervolging van zeeroof of piraterij buiten Nederlands grondgebied moet voldoen. Zo hebben verdachten ook dan dezelfde rechten als verdachten in Nederland.