Ondanks beloftes NS en ProRail toch weer chaos door winterweer

Chaos op het spoor door sneeuw en ijs, het zou „nooit meer gebeuren”. NS en ProRail waren er de voorbije maanden stellig over: het systeem was „winterklaar”. Maar bij de eerste grote sneeuwbui ging het afgelopen weekeinde toch weer mis. In de Randstad reden de meeste treinen met grote vertraging of helemaal niet. Gisteren was de situatie aanzienlijk verbeterd, al waren er veel defecte treinen.

„De spoorsector heeft in grote delen van het land gefaald”, zegt Rikus Spithorst van reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. „En er was niet eens sprake van extreem weer, want dat is een dagje sneeuw nu eenmaal niet.”

GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd. Tweede Kamerlid Van Gent noemde de situatie op het spoor dit weekeinde „een puinhoop”.

In december 2009 raakte het treinverkeer ook ernstig ontregeld door winterweer. NS en ProRail werden hiervoor in januari door de regering en de Kamer ter verantwoording geroepen. Beide organisaties beloofden beterschap. President-directeur Meerstadt van de NS zei toen: „Dit overkomt ons niet nog een keer.”

Op Schiphol hebben van zaterdag op zondag tussen de vijfhonderd en duizend passagiers overnacht omdat hun vluchten waren geannuleerd of vertraagd door de sneeuwval.