Kort nieuws Media

Sanctie Metro na schending embargo

Rotterdam, 6 dec. Het gratis dagblad Metro krijgt een jaar lang geen dagvaardingen meer onder embargo van de rechtbank in Leeuwarden. De rechtbank is kwaad dat Metro een embargo heeft geschonden. Op 16 november publiceerde de krant ’s ochtends al informatie uit de dagvaarding in de ‘zaak-Nij Beets’. Een vrouw uit het dorp wordt verdacht van het doden van vier baby’s. De afspraak met media is dat zij vooraf inzage krijgen in de dagvaardingen. Tot het begin van de zitting mogen zij daaruit niets publiceren. (NRC)

WSJ: niet Pools, maar nazi-Duits kamp

Rotterdam, 6 dec. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maakt sinds vorige week geen melding meer van ‘Poolse’ concentratiekampen gedurende de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan moeten verslaggevers de term ‘nazi-Duitse’ kampen gebruiken. De WSJ heeft een lemma toegevoegd aan haar stijlboek. Polen stelt al jaren dat ten onrechte wordt gesteld dat de kampen Auschwitz, Sobibor en Treblinka Pools waren, omdat zij lagen op wat tegenwoordig Pools gebied is. (NRC)

VPRO-programma wijkt uit naar chalet

Lauwersoog, 6 dec. Het VPRO-project Een kamer in het verleden wijkt uit naar een camping bij het Lauwersmeer. Radioprogramma De Avonden sluit sinds september elke week een schrijver op in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer. Vrijdag moest Ester Naomi Perquin met een helikopter worden gered wegens de kou. Zondag is Arjen Lubach in eenzame afzondering gegaan. (ANP)

Facebook: nieuwe profielpagina’s

Los Angeles, 6 dec. Facebook heeft gisteren de nieuwe opzet van haar profielpagina’s gelanceerd: foto’s zullen een prominentere plek krijgen. Gebruikers kunnen aangeven welke vrienden het belangrijkst zijn. Waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar is het nieuwe profiel beschikbaar voor alle 500 miljoen gebruikers. (ANP)