Ivoorkust heeft nu twee presidenten aan het roer

Supporters of Ivory Coast opposition leader Alassane Ouattara react by throwing maize on a fire in the city of Abidjan, Ivory Coast, Monday, Dec. 6, 2010.International mediators tried to intervene Sunday in Ivory Coast's growing political crisis after both candidates in the disputed election said they were now president, raising fears the country could again be divided in two. (AP Photo/Schalk van Zuydam)
Supporters of Ivory Coast opposition leader Alassane Ouattara react by throwing maize on a fire in the city of Abidjan, Ivory Coast, Monday, Dec. 6, 2010.International mediators tried to intervene Sunday in Ivory Coast's growing political crisis after both candidates in the disputed election said they were now president, raising fears the country could again be divided in two. (AP Photo/Schalk van Zuydam) AP

Ex-president Laurent Gbagbo heeft zich zaterdag opnieuw als president van Ivoorkust laten inhuldigen. Hij wordt niet erkend door de internationale gemeenschap, die oppositieleider Alassane Ouattara steunt.

Thabo Mbeki, de voormalige president van Zuid-Afrika, kwam gisteren naar Ivoorkust om een oplossing te vinden voor het politieke conflict. Gbagbo verloor vorige week de presidentsverkiezingen, maar liet bijna een half miljoen stemmen annuleren zodat hij alsnog tot winnaar kon worden uitgeroepen door de Constitutionele Raad. De Raad bestaat uitsluitend uit aanhangers van Gbagbo. De Verenigde Naties, die de verkiezingsuitslag officieel moesten bekrachtigen, beschikken over bewijs dat Ouattara 54 procent van de stemmen kreeg. Het is onduidelijk of Mbeki een doorbraak heeft kunnen forceren. De staatstelevisie zwijgt in alle talen over Ouattara.

De inhuldiging van Gbagbo in het presidentiële paleis werd niet bijgewoond door buitenlandse ambassadeurs en religieuze leiders. Ouattara, die zaterdag per brief liet weten dat hij zichzelf nu als president beschouwt, heeft op papier inmiddels een regering samengesteld. Premier Guillaume Soro, die zaterdag zijn ontslag indiende bij Gbagbo, heeft zich aan de zijde van Ouattara geschaard. De VN, de EU, Amerika en de Afrikaanse Unie hebben Ouattara gefeliciteerd met zijn overwinning.

De Wereldbank maakte gisteravond bekend dat het „zeer bezorgd en gefrustreerd” is en overweegt leningen aan Ivoorkust op te schorten. Ivoorkust zou volgend jaar in aanmerking komen voor kwijtschelding van ruim 3 miljard dollar aan buitenlandse schulden. De onderhandelingen met de bank zijn van de baan als Gbagbo weigert op te stappen.

Volgens waarnemers overweegt de internationale gemeenschap tot „hardere actie” over te gaan als de bemiddelingspoging van Mbeki mislukt. De VN-Veiligheidsraad dreigt met sancties, maar de lidstaten zijn het tot nu toe nog niet eens geworden. Rusland en China willen eerst de uitslag van de verkiezingen „analyseren”. De politieke crisis heeft de economie lamgelegd. Winkels en bedrijven blijven gesloten. Het belangrijkste exportproduct, cacaobonen, kon de afgelopen week niet verscheept worden omdat Gbagbo de landsgrenzen had gesloten. De grenzen zouden vandaag weer open gaan.