Iets te veel marsepein en in alle blogpioniers een welbehagen

Door de eerste afleveringen van de HBO-serie Boardwalk Empire (BNN, Nederland 3) en de Nederlandse comedy ’t Spaanse Schaep (KRO, Nederland 1) recht tegenover elkaar te programmeren, moedigen de netmanagers het publiek feitelijk aan om uitgesteld kijkgedrag te vertonen. Ik ken weinig mensen meer die grote Amerikaanse kwaliteitsseries niet bij voorkeur op dvd consumeren, dus zullen de kijkcijfers wel weer tegenvallen.

Beide fictieproducties zijn, in hun eigen genre en op hun eigen niveau, ambitieuze topprestaties, al kun je een scenario van Martin Scorsese moeilijk vergelijken met een script van Frank Houtappels.

Zowel het universum van de Drooglegging in het Atlantic City van de jaren twintig als dat van Amsterdamse volkse huishoudens in de jaren zeventig is perfect gereconstrueerd en uitvergroot. Er valt vooral te genieten van de Amerikaanse auto’s en nachtclubs en van de Hollandse afrokapsels en fonduesets. Maar die nadruk op een epaterende vormgeving liet me ook in beide gevallen achter met het gevoel dat ik iets te veel marsepein had gegeten. Zoiets zorgt dan toch voor minder opwinding dan je voorafgaand aan dit heerlijk avondje mocht verwachten.

Daarentegen betrapte ik mezelf vrijdagavond op een totaal onvoorziene tinteling van sensatie, die nu eens niets met de verpakking te maken had. Om die verrassing te kunnen navoelen, moet je wel op de hoogte zijn van de permanente staat van oorlog waarin de Nederlandse internetbloggers plegen te verkeren. Wie er precies begonnen is, valt niet meer goed te achterhalen, maar met name GeenStijl, de bakermat van omroep PowNed, en Francisco van Jole, nu hoofdredacteur van het aan de VARA gelieerde joop.nl, laten geen gelegenheid onbenut om elkaar te kleineren, te beledigen en onderuit te halen.

Maar zie, in de decembermaand werd het ineens vrede op aarde, of op z’n minst tijd voor een monsterverbond. De ster die uit de hemel viel heet Julian Assange. Van Jole was eerder op de avond al te zien in Uitgesproken VARA, waar hij opriep een petitie te tekenen ter verdediging van de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, die met arrestatie en neerschieten bedreigd wordt.

PowNews kondigde aan voor deze gelegenheid oude vijandschappen terzijde te schuiven en gaf bijna alle Nederlandse internetpioniers de kans om de oproep te ondersteunen. Zelfs Van Jole zelf mocht zonder enig flauw commentaar zeggen dat als dit niet lukt, we het einde gaan meemaken van internet zoals we dat nu kennen.

Laat ik dan maar relativeren dat deze doemvoorspelling misschien een klein beetje overdreven klinkt. Ik ben ook geneigd om het voor WikiLeaks op te nemen, maar ik denk dat eerder de nieuwe gelegenheidscoalitie van bloggers uiteenspat dan dat internet gekortwiekt kan worden.