Citaat van

Enerzijds moet het CDA integer het kabinet steunen en slechts tegenstemmen als maatregelen, voorgesteld om misbruik en misstanden uit te bannen, praktisch zouden betekenen dat mensen ongelijkwaardig behandeld gaan worden.

Anderzijds moet het CDA met een nieuwe partijvoorzitter en een nieuw Wetenschappelijk Instituut zijn plaats weer innemen als een brede volkspartij. Niet met vluchtig populisme, maar met een overtuigende eigen visie door christen-democratische beginselen toe te passen op de eigentijdse uitdagingen. [...]

De kern is dat het CDA leeft en werkt vanuit de gedachte dat je, om een goede democratische burger te zijn, je geloof niet terzijde hoeft te leggen. Integendeel; en dat geldt evenzeer voor de islam en moslims. De vraag is dan hoe daar vorm aan te geven, ieder van ons en samen. Het is hoog tijd dat te gaan doen.

Mijn tweede advies is met moslims een dialoog te beginnen hoe participatie in de Nederlandse samenleving bevorderd kan worden.

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit de speech die oud-premier Ruud Lubbers hield tijdens het CDA-congres van 4 december, bij het dertigjarig bestaan van de partij. De volledige versie is te lezen op nrc.nl/expert.