Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bolkestein: ‘Joden kunnen beter emigreren uit Nederland’

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein zegt vandaag in De Pers dat er volgens hem in Nederland geen toekomst is voor ‘bewuste joden’. Het interview met Bolkestein vond plaats naar aanleiding van het verschijnen van het boek Het verval: joden in een stuurloos Nederland van Manfred Gerstenfeld.

Frederik (Frits) BOLKESTEIN (1933) Nederlandse politicus. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 24 september 2010
Frederik (Frits) BOLKESTEIN (1933) Nederlandse politicus. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 24 september 2010

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein zegt vandaag in De Pers dat er volgens hem in Nederland geen toekomst is voor ‘bewuste joden’.

‘Met bewuste joden doel ik op joden die als zodanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden’, aldus Bolkestein. ‘Voor hen zie ik geen toekomst hier vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal blijven toenemen.’

Het interview met Bolkestein vond plaats naar aanleiding van het verschijnen van het boek Het verval: joden in een stuurloos Nederland van Manfred Gerstenfeld. In die publicatie deed Bolkestein de uitspraak ook al.

Er wordt veel over Bolkestein getwittert, onder wie door Femke Halsema:

Goedemorgen. Bolkestein adviseert orthodoxe joden te emigreren. Kierewiet? Bedreigde mensen behoren beschermd te worden in eigen land.

Update 11:45 uur: Zojuist heeft ook Geert Wilders gereageerd.

Bolkestein zit er stevig naast: niet de “bewuste” joden moeten emigreren maar die marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!