Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Wikileaks laat een terugtrekkend imperium zien’

Cablegate onthult een terugtrekkend en belegerd wereldimperium. Maar de compromitterende onthullingen laten ook zien dat Washington alles doet om een nucleaire holocaust te voorkomen, betoogt schrijver Neal Ascherson in The Guardian.

Cablegate onthult een terugtrekkend en belegerd wereldimperium. Maar de compromitterende onthullingen laten ook zien dat Washington alles doet om een nucleaire holocaust te voorkomen, betoogt schrijver Neal Ascherson in The Guardian.

Verschillende smaken diplomaat

De gelekte documenten laten het verschil zien tussen de verschillende soorten diplomaten die Washington rijk is. Diplomaten die moedig genoeg zijn om tegen hun leidinggevenden in te gaan en weer anderen die niet voldoende op de hoogte zijn van de ontwikkelingen om hun heen.

Bijhouden van de Air Miles van collega’s

Ascherson laat ook zien dat het eens prestigieuze beroep van diplomaat al jaren aan inflatie onderhevig is:

,,It’s a far cry from the days when foreign service giants like Averell Harriman or George Kennan, in the Moscow embassy or in Washington, could issue judgments which would sway a president [...] Weren’t these foreign service men and women humiliated, when they were asked to record the credit card numbers and frequent flyer details of those they worked with?”

‘Career diplomats’

Ook hekelt hij de aanstelling van diplomaten en de opkomst van zogenoemde ‘career diplomats’:

Rich businessmen who donate millions to parties have traditionally been rewarded with embassies [...] Behind all these diligent reports glows an evening landscape, in which a declining empire has lost its way.

Kernwapenvrije wereld

Maar er gloort hoop voor de stagnerende grootmacht. Met zijn diplomatieke mankracht, streeft het naar ‘veilige’ wereld met zo min mogelijk kernwapens.

,,Two aims do recur obsessively through these reports. One, rooted in American history, is that the independence of new nations must be honoured and protected. The other is the struggle against nuclear proliferation. Preventing apocalypse has become more important than striving for world leadership. This is a diplomacy clearer about what it doesn’t want than what it does. That’s a “mission” we can salute”