Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zwitserse host: wij halen WikiLeaks niet uit de lucht

De Zwitserse host Switch, die sinds vrijdag klokkenluiderssite WikiLeaks in de lucht houdt, ziet geen reden om de veelbesproken site uit de lucht te halen. Dat zegt Switch volgens The Guardian in een e-mail aan de Zwitserse Piratenpartij.

Omdat onder meer de Amerikaanse en Franse regering druk blijven uitoefenen om WikiLeaks offline te krijgen, roept de site sinds zaterdagavond sympathisanten op om een deel van hun eigen hostingruimte aan de klokkenluiderssite ter beschikking te stellen.

WikiLeaks al dagen onder vuur
WikiLeaks ligt onder vuur omdat het de site sinds zondagavond grote hoeveelheden geheime documenten van Amerikaanse ambassades publiceert. De Amerikaanse webhost Amazon haalde donderdag een deel van de site offline, evenals domeinserver EveryDNS. WikiLeaks is sinds vrijdag naast het Zwitserse domein ook te vinden op een Nederlands adres.

Volgens het Openbaar Ministerie is dat laatste waarschijnlijk geen probleem. Het OM liet vrijdagavond aan nrc.nl weten dat het vanuit Nederland hosten van WikiLeaks, wat provider e-Dot uit Zoetermeer doet, ,,vooralsnog niet in strijd met het Nederlands recht” lijkt. Wel liet justitie weten de ontwikkelingen rondom WikiLeaks in de gaten te houden.

Het online betaalsysteem PayPal haalde zaterdagochtend het account van WikiLeaks offline. Volgens de betaalorganisatie zijn de activiteiten van WikiLeaks illegaal en druisen ze in tegen de gebruiksvoorwaarden van PayPal.