WikiLeaks laat zich niet het zwijgen opleggen

Hoofdredacteur Julian Assange van de klokkenluidersite WikiLeaks heeft met zijn medewerkers maatregelen genomen om zich te beschermen na doodsbedreigingen die volgden op de openbaarmaking deze week van gelekte Amerikaanse diplomatieke ambtsberichten.

Dit antwoordde Assange gisteren online op vragen van lezers van de Britse krant The Guardian.

Deze krant werkt samen met WikiLeaks bij het publiceren van de Amerikaanse telegrammen.

WikiLeaks week gisteren uit naar een Zwitsers webadres (wikileaks.ch) nadat twee Amerikaanse internetproviders de site binnen twee dagen hadden afgestoten. Een van deze providers, Amazon, deed dit na kritiek van, onder meer, de Republikeinse senator Joe Liebermann. Nadat de originele site wikileaks.org gisteren zes uur offline was, dook de website met een Zwitsers adres op via servers in Zweden en Frankrijk. Later op de dag kon de site ook via een Nederlands, Duits en Fins adres worden bereikt. Een provider uit Zoetermeer houdt de site via wikileaks.nl in de lucht. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt dit „vooralsnog niet in strijd met het Nederlands recht”.

Gisteren ondernam de Franse regering stappen om WikiLeaks te verwijderen van de Franse server OVH. Minister van Industrie, Eric Besson, zei dat het „onacceptabel” was dat Franse servers optreden als host voor de site, „die het geheim van diplomatieke relaties schendt en mensen die door het diplomatiek ambtsgeheim worden beschermd in gevaar brengt.”

De Zweedse autoriteiten hebben gezegd geen plannen te hebben om te verhinderen dat WikiLeaks wordt gepubliceerd. Assange verklaarde zelf dat pogingen om de publicatie van de diplomatieke ambtsberichten te stoppen, uiteindelijk zouden falen. Ook een arrestatie zou volgens hem geen verschil maken. Assange die volgens zijn advocaat ergens in het Verenigd Koninkrijk is, wordt gezocht door het Zweedse OM, dat hem wil horen in verband met een verdenking van verkrachting en seksuele intimidatie van twee Zweedse vrouwen. Assange heeft deze beschuldiging steeds ontkend. Assange zei tegen lezers van The Guardian dat alle Amerikaanse ambtsberichten al naar tienduizenden mensen zijn verstuurd in versleutelde vorm. De berichten zouden dus ook publiek worden, als hij zou worden gearresteerd. „De geschiedenis zal winnen,” aldus Assange, „[...] Zullen we het overleven? Dat hangt van jullie af.”

WikiLeaks zegt te beschikken over 250.000 diplomatieke Amerikaanse telegrammen uit de periode van 1966 tot begin dit jaar. Tot nu toe zijn bijna 700 telegrammen op internet gezet.