Vrijwilligers beboeten elkaar niet snel

Amateurclubs draaien op vrijwilligers. En die spreken elkaar niet snel aan op laakbaar gedrag, zegt Sjoerd Vegter, voorzitter van eersteklasser VVZ’49.

Sjoerd Vegter, voorzitter van de eersteklasser VVZ ’49 uit Soest, is ervan overtuigd dat de KNVB „de cijfers verdraait” en „absoluut geen goed overzicht heeft van de wanordelijkheden in het amateurvoetbal”. En de bestuurder weet wel hoe dat komt. „Amateurclubs drijven op vrijwilligers. Dat zijn clubscheidsrechters ook. Vrijwilligers hebben moeite om elkaar aan te spreken op laakbaar gedrag. Zeker als ze daarbij een straf moeten uitdelen aan vrienden met wie ze een uur later weer aan de bar staan. ‘Je hebt me een boete aangenaaid’, krijgen ze dan te horen. Daar passen vrijwilligers voor.”

Vegter ervaart als voorzitter en als speler van het veteranenelftal van nabij hoe clubscheidsrechters op eigen wijze de regels interpreteren. „Daar laten wij als club de arbiters vrij in”, zegt Vegter, in het dagelijks leven voorzitter van de raad van bestuur van Merem Behandelcentra. „Op de lagere niveaus is het normaal dat gele en rode kaarten niet worden doorgegeven. Sterker; scheidsrechters die wél rapporteren worden vreemd aangekeken. Die moeten sterk in zijn schoenen staan.”

De normen en waarden binnen de lijnen van het voetbalveld zijn volgens Vegter aan het vervagen. „Het begint er al mee dat tegenwoordig in de derde en vierde klasse geld betaald wordt. Daardoor wordt de druk opgevoerd. Gemeen of ruw spel wordt vaak vergoelijkt. Dan volgen opmerkingen als ‘dat doet hij wel vaker’. Het betaald voetbal geeft het slechte voorbeeld. Het is van de gekke dat Suarez na het bijtincident tegen PSV een paar dagen later gewoon aanvoerder was tegen Real Madrid. Een speler die bij VVZ ’49 een tegenstander bijt zou minimaal een half jaar worden geschorst.”

De clubvoorzitter meent dat de voetbalbond eerst de omvang van de ongeregeldheden in kaart moet brengen, voordat er nieuw beleid gemaakt wordt. „Het is typerend voor het huidige kabinet dat minister Edith Schippers (VVD, Sport, red.) roept om harde maatregelen. Maar je moet dan wel weten waar je het over hebt. Zo is er te weinig aandacht voor de problemen met clubs waar alleen Turken of Marokkanen spelen. Dat heeft niets met een tegenstelling tussen autochtonen en allochtonen te maken. Je hebt gewoon met een andere voetbalcultuur te maken.”

Vegter heeft zelf wel een paar oplossingen. „We moeten naar andere sporten kijken. Een fysieke sport als rugby kent veel minder problemen. Misschien moeten we wel een paarse kaart invoeren, die staat voor een tijdstraf van vijf minuten. Zo kunnen spelers even tot bezinning komen.”