Vies advies

Voor Financieel onzekeren

Winst Baas worden over eigen geld

Een mens kan koken, autorijden, skiën, lezen, rekenen en nog veel meer. Maar gaat het om geldzaken, dan moeten we ineens advies hebben. Althans, dat denken we. En wel sinds pakweg twee decennia, toen banken en tussenpersonen ons begonnen te lokken met dit toverwoord. Dat hebben we geweten. Vrijwel heel Nederland verloor/verliest aan de (gratis) ‘advisering’ van ofwel een woekerpolis, aandelenleaseplan, peperduur vermogensbeheercontract, uitvaartpolis, ‘innovatief’ beleggingsproduct, doolhofhypotheek, en ga zo maar door. Dat heeft advies terecht verdacht gemaakt. Het is een beetje vies.

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil daarom per 2013 af van gratis financiële ‘advisering’. Het is immers verkapte verkooppraat. Maar het idee dat financieel advies onmisbaar zou zijn, is onuitroeibaar. Diverse Kamerleden piepten deze week: „Ja maar, waar moeten de minima hun advies dan straks van betalen?” Daarom wil minister De Jager volgend jaar bij wijze van experiment vijf geldwinkels in de grote steden. Daar zou je financiële raad moeten kunnen halen, zonder iets aangesmeerd te krijgen.

Wie gaat dat regelen en betalen? Volgens De Jager moet de rekening vooral naar de financiële sector, terwijl de raadgevers in de winkels vrijwilligers en studenten (economie) zijn. Maar de bedenkers van het concept bemannen de shops liever met (aanstaande) professionals (van banken en verzekeraars). Hun missie is „de consument op faire wijze te begeleiden, met oog voor de zakelijke belangen van financieel dienstverleners”. Als De Jager daarmee instemt, wordt ook het geldwinkeladvies een beetje vies.

Bekijk het eens fris: waarom hebben we sinds twee decennia zoveel advies nodig? Omdat veel geldproducten onnodig ingewikkeld zijn. Daardoor zitten we in een vicieuze cirkel: de geldsector maakt ondoorgrondelijke producten, de consument raakt afhankelijk van advies, de geldsector biedt weer advies (lees: verkooppraat) en verkoopt nog meer ingewikkelde oplossingen, etcetera.

Daarom pleit ik voor minder advies en (verplicht) meer producten die eenvoudig, flexibel en begrijpelijk zijn. Raakt u desondanks de draad kwijt, informeer dan eens bij een officiële financial life planner (met RLP achter zijn/haar naam, zie www.kinderinstitute.com). Deze niet-gratis coaches verkopen niks, maar helpen u ontdekken wat u écht wilt in het leven en daarna om die wens financieel haalbaar te maken. Geld moet immers uw dromen waarmaken, en niet die van de geldindustrie.

Word baas over uw eigen geld

Boycot gratis advies. Het is slecht voor uw geldzaken en niet duurzaam voor de maatschappij. Als u daarbij te grote risico’s mijdt, hebzucht wat intoomt en het houdt bij eenvoudige, voordelige en flexibele oplossingen, dan heeft u vrijwel geen advies nodig, en bent u eindelijk de baas over uw eigen geld.

Risico

Hoe minder u leunt op gratis advies des te kleiner de kans op onverwachte financiële tegenvallers.