Sinterklaas is overal

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Sint & De LeeuwNed 1, 20.25-21.25 uur

Ik hou van Holland: SinterklaasspecialRTL4, 20.40-22.10 uur.

De bisschop houdt een week lang een kind in zijn slaapkamer verborgen. In de buitenwereld zou onderzoeksjournalist Joep Dohmen meteen uitrukken, maar in de wereld van het Sinterklaasjournaal was het een geruststellende ontknoping: de Babypiet, die als verstekeling meekwam met de stoomboot en die sindsdien verborgen werd gehouden voor Sinterklaas omdat de pieten vreesden dat deze bij ontdekking vroegtijdig naar Spanje terug zou varen, bleek gewoon door de kindervriend zelf onder zijn hoede te zijn genomen.

Sinds de dagen dat de gulle heilige werd binnengehaald door Wieteke van Dort - de Hoofdpiet noemde haar ‘Vrouwtje Wiet’ – zijn Sinterklaas en televisie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn jaarlijkse bezoek aan Nederland wordt sinds 2000 dagelijks begeleid door Dieuwertje Blok (‘Vrouwtje Dieuw’) in het Sinterklaasjournaal. En dit jaar zat hij ook nog in drie films en drie andere kinderseries: Slot Marsepeinstein (Nickelodeon), Sinteressante dingen (Ketnet) en De Sint komt thuis (VTM).

Vanavond is Sinterklaas weer overal op televisie. Op Nederland 1 is hij te gast bij Paul de Leeuw in de show Sint & De Leeuw. Samen doen ze waar ze allebei zo goed in zijn: mensen met een verstandelijke beperking gelukkig maken.

Tegelijkertijd toont hij zijn gerijpte wijsheid aan Linda de Mol in Ik hou van Holland: Sinterklaasspecial op RTL 4. Deze quiz test hoeveel de Turks-Spaanse geestelijke weet van de Nederlandse cultuur. Sint strijdt mee in het team van Peter Heerschop. Het rivaliserende team van Jeroen van Koningsbrugge zal zijn best doen om de Sint te verpletteren.

De Leeuw heeft zich over deze dubbele date beklaagd, maar een beetje gelovige kijkt er niet van op: heiligen ontstijgen de wetten der fysica en kunnen op meerdere plaatsen tegelijk opduiken.

Wilfred Takken