Senaat VS verwerpt belastingverhoging rijken

De Republikeinen in de Senaat hebben zaterdagmiddag tegen een voorstel van de regering-Obama gestemd om de inkomenstenbelasting voor rijke Amerikanen te verhogen. De Democraten wilden de door president Bush ingevoerde belastingverlagingen voor Amerikanen die meer dan 200.000 dollar verdienen terugdraaien.

,,Symbolische” stemming
De stemming in de Senaat was symbolisch, zegt Tom-Jan Meeus, correspondent van NRC in de VS. De Democraten wisten volgens hem al dat de Republikeinen tegen zouden stemmen, maar vroegen toch om een stemming omdat het terugdraaien van de belastingverlagingen voor de rijken een campagnebelofte van Obama was. De stemming was kansloos omdat de Republikeinen Bush’ belastingverlagingen altijd voor iedereen in gelijke mate wilden handhaven en sinds begin november de meerderheid hebben in het Congres.

De Democraten en Republikeinen hebben nu tot begin januari de tijd om een compromis te bereiken, want op dat moment vervallen de belastingverlagingen voor alle Amerikanen. Volgens Meeus krijgen de Republikeinen hun zin, omdat Obama onder druk staat maatregelen te nemen die de economie stimuleren. Een permanente belastingverlaging voor alle Amerikanen, inclusief de rijken, is volgens de correspondent ,,één van Obama’s laatste mogelijkheden om iets aan de economie te doen”.