President én oppositieleider Ivoorkust zeggen beëidigd te zijn

De politieke chaos in Ivoorkust is compleet. Nadat zittend president Ghagbo zich zaterdagmiddag opnieuw liet benoemen tot president, liet oppositieleider Outtara rond half zeven weten ook te zijn beëdigd als president.

Vrijdag riepen de VN, Nicolas Sarkozy en Barack Obama Ghagbo op om Ouattara als echte winnaar erkennen. De Ivoriaanse premier Guillaume Soro weigert nog langer te werken onder Gbagbo en nam zaterdag ontslag.

NRC-correspondent Pauline Bax vanuit Ivoorkust:

Het hoofd van de VN-vredesmissie in Ivoorkust, Young-jin Choi, verwierp Gbagbo’s machtsgreep gisteren meteen. “Ik kan na het analyseren en evalueren van alle resultaten zeggen dat meneer Ouattara heeft gewonnen,” zei Choi. De VN heeft miljoenen dollars gestoken in de organisatie van de verkiezingen, die tot zes maal toe uitgesteld werden. De Ivoriaanse ambassadeur voor de VN, Alcide Djedje, dreigde daarop Choi het land uit te zetten als hij zich nog een keer voor Ouattara uitspreekt.

Doden na rellen
Gbagbo ondermijnt met zijn houding het vredesproces van Franse- en VN-soldaten. Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds rebellen in 2002 president Gbagbo probeerden te verjagen. In Abidjan, de grootste stad van het West-Afrikaanse land, kwam het vannacht tot botsingen tussen Gbagbo-aanhangers en Ouattara-aanhangers. Er vielen twee doden toen de politie het vuur opende tijdens de rellen.

Gbagbo legt buitenlandse media stil
Gbagbo heeft alle landsgrenzen gesloten en zich internationaal volledig geïsoleerd. Niet alleen de VN, ook de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie staan achter Ouattara. Het Internationaal Monetair Fonds liet zaterdag weten dat het alleen met een door de VN erkende regering zal samenwerken. Het Ivoriaanse leger heeft juist zijn steun voor Gbagbo uitgesproken.

Pauline Bax:

Onder de bevolking is de verwarring compleet omdat de staatstelevisie voortdurend propaganda uitzendt. Gisteren durfden alleen aanhangers van Gbagbo de straat op te gaan. Alle winkels bleven gesloten. De meeste buitenlandse bedrijven hebben hun werknemers weggehaald uit angst voor onrust.