Kort nieuws Kunst

Regisseur Sam Mendes maakt nieuwe Bondfilm

LONDEN, 4 dec. Regisseur Sam Mendes gaat de nieuwe James Bondfilm maken. Dat heeft zijn ex-vrouw, actrice Kate Winslet, vrijdag gezegd in een interview met de Britse krant Daily Mail. Het was lange tijd onzeker of de regisseur van veel bekroonde films als American Beauty en Revolutionary Road de nieuwe Bondfilm zou gaan maken. Winslet vertelt in het artikel dat zij eind 2011 naar Londen verhuist zodat hun twee kinderen in de draaiperiode dicht bij hun vader kunnen zijn. Regisseur Mendes en de actrice gingen eerder dit jaar uit elkaar. De nieuwe Bondfilm zal eind 2012 in de bioscopen te zien zijn. Naar verwachting speelt acteur Daniel Craig weer de hoofdrol van geheim agent 007. (ANP)

IDFA-winnaar doet mee aan Sundance

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 4 dec. De documentaire Stand van de sterren is geselecteerd voor het Sundance Film Festival. De film van Leonard Retel Helmrich doet mee in de competitie in de categorie Wereldcinema Documentaire. Dit maakte Holland Film gisteren bekend. Stand van de sterren, het laatste deel van een trilogie over Indonesië, was vorige week de grote winnaar op het documentairefestival IDFA in Amsterdam. Daarnaast zal The Devils Double, een Nederlands-Belgische filmproductie, op 22 januari op het Amerikaanse Sundance Festival in première gaan. De animatiefilm Triumph of the Wild van de in Nederland woonachtige filmmaakster Martha Colburn is eveneens geselecteerd voor Sundance.

Harris winnaar Britse boekenprijs

Londen, 4 dec. Literatuurdocente Alexandra Harris is winnaar van ‘The Guardian first book award’. De prijs, een bedrag van 11.720 euro, krijgt Harris voor haar werk over Engelse kunst tijdens het interbellum. In Romantic Moderns: English Writers, Artists and the Imagination from Virginia Woolf to John Piper beschrijft ze het belang van samenkomsten in theehuizen op de ontwikkelingen in de toenmalige kunst. (AP)