Knipoog

Een klassiek ontwerp aanpassen, dat pakt niet altijd gelukkig uit. Maar het kan wel. Neem de Cirkellamp van Aldo van den Nieuwelaar, de ontwerper van het geometrisch minimalisme die deze herfst op 65-jarige leeftijd overleed. Het Nederlandse verlichtingsmerk Boops bracht vorig jaar al een verbeterde versie op de markt van deze uit 1968 daterende designklassieker: met een traploze dimmer in plaats van een tweestandenschakelaar, waardoor de hoeveelheid tl-licht voortaan naar believen te regelen is.

Boops presenteert nu een aangepaste versie die Van den Nieuwelaar vlak voor zijn dood maakte: de Kaderlamp. Rond de cirkelvormige lichtbron zit een vierkant kader van plexiglas. Die beschermt de kwetsbare tl-lamp. Tegelijk is het ook een mooie toevoeging. Zeker in de versie waarbij het kader voorzien is van folie in de drie primaire kleuren. Daarmee knipoogt de lamp naar eerdere lichtontwerpen van Van den Nieuwelaar waarin hij verschillende kleuren tl-licht combineerde. Kosten 695 euro.