Filmvraag

Ik heb ooit een prachtige Italiaanse film gezien. Ik weet de titel, de cast en de regisseur niet te noemen. Een detective in een warenhuis neemt een stelende zigeunerin in bescherming en gaat er met haar vandoor. Het is min of meer een roadmovie. Opvallend: de detective krijgt regelmatig een bloedneus. Ik hoop dat u kunt achterhalen hoe die film heet.Bert de Zwart

Die bloedneus was ik vergeten, maar voor het overige staat deze film mij nog vrij helder voor de geest. Het gaat zeker om Un’ anima divisa in due (Silvio Soldini, 1993), die op 1 september 1994 in de Nederlandse filmtheaters uitkwam. De alternatieve titels A Split Soul en Een verscheurde ziel hebben nooit veel verbreiding gevonden.

De hoofdrol van de detective werd gespeeld door Fabrizo Bentivoglio, die internationaal weinig bekendheid geniet. Hij was in onze filmzalen te zien in titels als Le affinità elettive (naar Goethes Wahlverwandtschaften; Paolo en Vittorio Taviani, 1996), Le acrobate (ook van Soldini, 1997) en La balia (Marco Bellocchio, 1999), maar dan heb je het ook wel ongeveer gehad.

Silvio Soldini (Milaan, 1958) is een van de interessantste Italiaanse regisseurs van zijn generatie. Een flink deel van zijn tedere filmoeuvre is in Nederland te zien geweest, vooral dankzij de aanhoudende belangstelling van distributeur Cinemien. De bekendste titel was waarschijnlijk Pane e tulipani (2000), vorige maand nog kwam zijn laatste film Cosavogliodipiu’ hier uit.

Hans Beerekamp

Vragen over film en televisie worden uitgebreider beantwoord op nrc,nl/filmvragen