Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘China voerde cyberaanvallen op Google en Amerikaanse overheid uit’

De leiders van China zijn doodsbang voor het internet en deden er de afgelopen jaren alles aan om de werkzaamheden van Google te bemoeilijken. Daarnaast voerde China een groot aantal aanvallen uit op Amerikaanse netwerken met overheids- en legerdata. Dat beeld komt naar voren uit door WikiLeaks gelekte documenten van de Amerikaanse ambassade in Peking.

The New York Times schrijft zaterdag dat Chinese leiders zichzelf frequent googelen en er de laatste jaren van alles aan deden om de werkzaamheden van Google in hun land te bemoeilijken. Zo zou Li Changchun, een lid van het Politbureau van de Communistische Partij, hoogstpersoonlijk een aanval hebben uitgevoerd op de servers van Google in de Verenigde Staten omdat hij bij het googelen negatieve zoekresultaten over zijn persoon ontdekte.

Google begon in 2006 met een Chinese variant, maar stopte daar vorig voorjaar weer mee. Volgens The New York Times blijkt uit de cables dat jarenlange druk en cyberaanvallen van de Chinese overheid daarvoor de belangrijkste redenen waren.

Cyberaanvallen op Amerikaanse overheid
De gelekte ambassadestukken laten meer voorbeelden van Chinese cyberaanvallen op de VS zien. Bij een tot nu toe onbekende aanval uit 2008 slaagden de Chinezen erin om voor 50 MB aan e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden van een Amerikaanse overheidsinstelling te bemachtigen. Een andere aanval, waarbij Chinese hackers met een virus toegang probeerde te krijgen tot computers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, mislukte.