Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VIVA durft op de iPad niet naakt te zijn

Een innovatief voorbeeld van hoe je een magazine vertaalt naar de iPad: de VIVA (hier te downloaden via iTunes). Het damesblad lanceerde vandaag de applicatie, waarbinnen je verschillende onderdelen van de website kunt raadplegen (blog, fora) en elke twee weken het speciale iPad-magazine kunt kopen. De eerste editie zit er gratis bij.

De VIVA-app is gemaakt door Woodwing en maakt van bijna alle nieuwe mogelijkheden die het apparaat biedt, gebruik. Je kunt foto’s vergroten, van advertenties de bijbehorende commercials bekijken en naar hartelust door het magazine sweepen. Bij sommige artikelen, zoals die over de grootste irritaties in een relatie, tik je op delen van een foto om de verschillende onderdelen te lezen.

Jan Benjamin sprak voor NRC met hoofdredacteur Corinne van Duin. Het was hem opgevallen dat Anybody, de overbekende rubriek waarin iemand uit de kleren gaat en over zijn/haar lijf praat, in de iPad-editie ontbreekt. Waarom?

Van Duin legt uit dat ze de puriteinse Amerikanen van Apple niet tegen het hoofd wilde stoten:

“Apple hanteert een strikt naaktbeleid. Wij waren bang dat ze de app zouden afkeuren.”

Toch gaan ze het in komende edities wel proberen:

“Apple moet begrijpen dat Anybody niet gaat over seks maar over hoe trots vrouwen zijn op hun lichaam. (…) Het zou belachelijk zijn als het niet zou lukken.”

De volgende editie van VIVA op de iPad verschijnt over twee weken. Dat nummer wordt een smartlappenfestival, met muziek.