Kort nieuws Binnenland

Flevoland akkoord met natuurstrook Oostvaarderswold

Lelystad, 3 dec. Provinciale Staten van Flevoland zijn gisteravond akkoord gegaan met de realisatie van het Oostvaarderswold. Dit is een strook natuur die uiteindelijk de Veluwe met de Oostvaardersplassen moet verbinden. Daardoor ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van 15.000 hectare, waardoor edelherten Duitsland kunnen bereiken. Weliswaar heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) aangekondigd dat het Rijk stopt met de financiering van natuurverbindingen, maar Flevoland vond dat het niet onder het plan uit kon. De provincie heeft al meer dan duizend van de benodigde 1.800 hectare verworven. De Staten willen voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat de provincie stopt met de aanleg en dan met allerlei claims wordt geconfronteerd. (ANP)

Nachtverkoop van Statenvertaling

Dordrecht, 3 dec. Een boekhandel in Delft is vannacht open om als eerste de Herziene Statenvertaling van de Bijbel te verkopen. De officiële presentatie van de uitgave is morgen in de Grote Kerk in Dordrecht. Boekwinkel de Pelgrim wil met de nachtelijke opening voorop lopen, net als 500 jaar geleden het geval was. Volgens de boekhandel werd het Oude Testament van de eerste in het Nederlands vertaalde Bijbel als eerste in Delft gedrukt, in 1477. De nieuwe bijbelvertaling is, na een eerste druk van ruim 50.000 exemplaren, al aan een herdruk toe. (ANP)

Donorweek levert veel registraties op

Den Haag, 3 dec. De publiciteit rondom de Donorweek heeft 60.000 mensen ertoe bewogen hun keuze over orgaandonatie vast te leggen of te wijzigen. De meesten hebben ja gezegd tegen orgaandonatie. Dat heeft Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt. Tijdens de Donorweek, van 18 tot 24 oktober, konden mensen zich onder meer registreren via nieuwssite NU.nl, campagnewebsite JaofNee.nl en sociale netwerksites zoals Hyves. (ANP)