En de langste voornaam is...

De langste voornaam van Nederland is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick (50 lettertekens). Dat blijkt uit onderzoek van de website Vernoeming.nl in een databank met de voornamen van alle Nederlanders. Waarschijnlijk is Prince-enz. in België geboren, waar het gebruikelijker is om voornamen met een streepje te verbinden. De langste Nederlandse achternaam is overigens nog net iets langer: Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders (51 lettertekens).

Asielzoekers worden soms ten onrechte uitgewezen op basis van ondeugdelijke taaltoetsen. Dit stelt de Tilburgse hoogleraar Jan Blommaert in een artikel waarvoor hij vorige week de Barbara Metzger Prize voor antropologisch onderzoek kreeg. Immigratiediensten nemen taaltoetsen af bij asielzoekers om te achterhalen of zij werkelijk een van de talen van het veronderstelde land van herkomst spreken. Volgens Blommaert werken de toetsen vaak niet omdat in veel gebieden meer talen door elkaar worden gesproken. Ook de Nederlandse IND maakt al vele jaren gebruik van zo’n toets.

Er worden doorlopend woordenboeken op internet gepubliceerd en die gaan we niet allemaal noemen, maar het loont zeker de moeite om even een kijkje te nemen bij het filmwoordenboek (www.filmwoordenboek.nl). Er zijn nu ruim drieduizend artikelen te vinden: veel technische woorden en afkortingen, maar ook jargon en verouderde uitdrukkingen. Zoals deze: „Zure-haringen-rapport. Overzicht van alle verschenen recensies van een film met twee mogelijke eindconclusies: Verse vis (meer dan 60 procent positieve recensies) of Rotte vis (minder dan 60 procent positieve recensies).” Ook filmers blijken overigens te swaffelen.