Economie kort

Fors aantal banken houdt zich niet aan gedragscode

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Een substantieel deel van de Nederlandse banken houdt zich niet volledig aan de nieuwe regels voor bankieren. Zo weigert een kwart van de 43 onderzochte banken het bonusbeleid aan te passen. Dat blijkt uit een tussentijds verslag van de commissie die moet controleren of de banken hun eigen code voor goed bestuur en beheerst beloningsbeleid naleven. De commissie staat onder voorzitterschap van voormalig topman van Unilever Antony Burgmans. Uit het verslag blijkt dat een aantal banken vooralsnog niet bereid is de bonus vast te leggen op maximaal 100 procent van het vaste inkomen. Een meerderheid weigert ook het principe toe te passen dat aandelen door bestuursleden voor ten minste vijf jaar worden aangehouden en dat opties minimaal drie jaar niet worden uitgeoefend. „We zullen dit van nabij onderzoeken”, aldus Burgmans. „Als de uitleg van sommige banken in 2011 niet plausibel is, dan zullen we hiervan akte nemen.” De commissie maakt niet bekend welke banken weigeren te voldoen aan de code.

‘Structurele fout’ in motor Airbus A380

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bij een onderzoek naar Rolls-Royce-motoren van Airbus A380 superjumbo’s is een ernstige fabrieksfout geconstateerd. Dat heeft het Australische Bureau voor Transport Veiligheid (ATSB) gisteren laten weten. Het ATSB onderzocht de Trent 900-motoren van Rolls-Royce na een incident met een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. Dat begint nu een juridische procedure tegen Rolls-Royce, zo liet Qantas gisteren in een reactie op het nieuws van het ATSB weten. Aanleiding voor het onderzoek was een noodlanding van een Airbus-toestel op 4 november in Singapore. Een motor van Rolls-Royce was deels uit elkaar gevallen. Gevolg van de fabrieksfout was schade aan een buis die brandstof naar de motor voert. Daardoor lekte er olie en ontstond brand en motorpech. De ATSB-onderzoekers spreken van een „cruciaal veiligheidsprobleem”. Ze hebben Rolls-Royce gevraagd stappen te ondernemen om de veiligheid te kunnen verzekeren van vluchten met toestellen met een Rolls-Royce Trent 900-motor.

ECB breidt steun aan banken verder uit

Frankfurt. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft banken in de eurozone voorlopig de kans bieden om voor langere tijd goedkoop geld te lenen. De maatregelen blijven in elk geval tot het einde van het eerste kwartaal van 2011 van kracht, zo maakte de ECB gisteren bekend. De centrale bank gaf aan door te gaan met de aankoop van staatsobligaties van eurolanden. ECB-president Jean-Claude Trichet sprak in zijn toelichting op de besluiten echter niet van een uitbreiding. Vooraf werd op de financiële markten gespeculeerd dat de ECB het inkoopprogramma fors zou uitbreiden. Sinds de ECB de maatregel invoerde in mei heeft de centrale bank voor 67 miljard euro aan obligaties opgekocht. (ANP)