Chinese trein haalt bijna 500 km/u

De Chinese passagierstrein haalde 486 km/u. (Foto AP)De Chinese passagierstrein haalde 486 km/u. (Foto AP)

Op een nog te openen spoorlijn tussen Peking en Shanghai heeft een trein gisteren een snelheid van 486 km/u gehaald. Dat liet de Chinese staatstelevisie vandaag zien. Het zou een record zijn voor een conventionele, commerciële trein. Een speciaal aangepaste Franse TGV haalde ooit 575 km/u, het record is geboekt door een zwevende Japanse magneettrein (581 km/u).

Vanaf 2012 moet het mogelijk zijn om de 1.300 kilometer tussen de twee grootste steden in China af te leggen in minder dan vijf uur. De spoorlijn maakt onderdeel uit van een netwerk van hogesnelheidsverbindingen tussen grote Chinese steden. Innovatie op het spoor is, net als het Chinese ruimtevaartprogramma, voor een groot deel prestige voor de economische grootmacht. Wellicht zelfs wordt ooit deze ’trein die nooit stopt’ werkelijkheid.