Leger Ivoorkust sluit grenzen na dag vol geweld

Mannen maken foto's van bloed na een aanval op het hoofdkwartier van oppositiepartij RDR in Abidjan (
Mannen maken foto's van bloed na een aanval op het hoofdkwartier van oppositiepartij RDR in Abidjan ( Foto AFP)

Het leger van Ivoorkust heeft de grenzen gesloten voor persoenen en goederen. Dat maakte de staatstelevisie donderdagavond bekend. De maatregel komt nadat de kiescommissie eerder op de dag liet weten dat president Laurent Gbagbo de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag heeft verloren.

Later vanavond zette het Constitutionele Hof van Ivoorkust, dat een bondgenoot is van de president, een streep door de beslissing van de kiescommissie. De rechters vinden de uitslag ongeldig omdat die een dag te laat bekend is gemaakt.

Vanmiddag vielen volgens de oppositiepartij vier doden en veertien gewonden bij een gewapende aanval op het kantoor van oppositieleider Alassane Ouattara, de belangrijkste uitdager van president Laurent Gbagbo. In totaal zouden vandaag acht mensen door geweld zijn omgekomen.

Het geweld in Ivoorkust brak woensdagnacht uit nadat het tijdstip was verstreken om de resultaten van de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen van zondag bekend te maken. De verkiezingen moeten het West-Afrikaanse land weer herenigen, dat sinds 2002 verdeeld is door een burgeroorlog. Het waren de eerste vrije  presidentsverkiezingen ooit.

Vanwege zijn gemengde afkomst kon de voormalige premier Alassane Ouattara zich niet  eerder kandidaat stellen omdat  zijn rivalen de grondwet zo aan wisten te passen dat hij tot twee  keer toe uitgesloten werd, schrijft NRC-redacteur Harry Meijer vandaag in NRC Handelsblad.

Hoe nu verder?
,,De bevolking houdt de  adem in. De vraag is of de uitslag  geaccepteerd zal worden als Ouattara wint. Buitenlandse bedrijven  hebben hun personeel uit voorzorg met vakantie gestuurd. Afgelopen week sloeg iedereen aan het  hamsteren: sinds zaterdag geldt  een avondklok. Het leger, dat aan  de kant van Gbagbo staat, heeft aangekondigd korte metten te maken met relschoppers. Dit weekend schoot de politie tijdens een  opstootje drie aanhangers van Ouattara dood”, aldus Meijer.