Uitgelicht

Andere tijden: jaren zestig, welkom gastarbeiders. Ned.2, 21.25u.
Andere tijden: jaren zestig, welkom gastarbeiders. Ned.2, 21.25u.

Film

Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous (John Pasquin, 2005, VS/Australië). In vervolgfilm speelt Sandra Bullock andermaal aanstekelijk de undercover FBI-agente Gracie Hart. Kolder, slapstick en een sympathieke moraal over zelfrespect. Net5, 20.30-22.50u.

Timeline (Richard Donner, 2003, VS). Ouderwetse science fiction. Groepje Amerikaanse archeologen belandt via een tijdreismachine per ongeluk in het Frankrijk van de Honderdjarige Oorlog, net op de dag van een beroemde bestorming. Veronica, 20.30-22.50u.

Le chant des mariées (Karin Albou, 2008, Frankrijk/Tunesië). In haar tweede speelfilm onderzoekt de regisseuse van La petite Jérusalem andermaal de mate van vrouwelijke bewegingsvrijheid binnen religieuze conventies. In het Tunesië van 1942 staat de vriendschap tussen een joods meisje en een moslima onder druk. TV5, 21.00-23.00u.

Lepel (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005, Nederland/Duitsland/Engeland). Ernstig en schitterend sprookje over een jongen die een nieuwe moeder zoekt. Met Barry Atsma, Carice van Houten, Loes Luca. Morgen, 15.30-17.00u.

Actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de organisatie van het WK voetbal 2018. Vandaag beslissen de 22 stemgerechtigde FIFA-leden welk land het het wordt. Volgens de peilingen en bookmakers is Engeland koploper gevolgd door Rusland. Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. Sportverslaggever Mart Smeets praat over zijn nieuwe boek Top. Muziek van de band Pop Up Animal Kids. Tafelheer Paul de Leeuw. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken EO. De opvang van asielzoekers in België is problematisch. Families, kinderen en zelfs zwangere vrouwen levennoodgedwongen op straat. Reportage over dakloze asielzoekers in Brussel, die hun toevlucht zoeken in kraakpanden en stations. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Reportage waarin met betrokken jongeren wordt teruggekeken op de rampzalige brand in het Volendamse café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 en de nasleep. Ook verslag over de aanwijzing van het WK voetbal 2018. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Vanavond is advocaat Liesbeth Zegveld te gast, de advocaat van de vier piloten die getuigen tegen piloot Julio Poch. De piloten blijven bij de belastende verklaringen die zij hebben afgelegd. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Kruispunt. Uit onderzoek blijkt dat eén op de drie Nederlanders zich weleens eenzaam voelt. Meer dan 100.000 ouderen in Nederland voelen zich zelfs ernstig eenzaam. Drie vrouwen vertellen over hun persoonlijke strijd tegen eenzaamheid. Ned.2, 18.25-18.55u.

Metropolis. Nederlandse kwesties in een internationaal kader geplaatst. Aflevering Drinkebroeders. Op zoek naar alcoholgebruik en -misbruik in de wereld. In Almelo deelt de gemeente gratis bier uit aan dak- en thuisloze alcoholisten om verslaafden naar de opvang te lokken. In Nicaragua worden races gehouden met beschonken paarden. En in Kenia wordt de alcohol gemengd met gevaarlijke ingrediënten. Changaa, oftewel kill me quick, is een drankje van methanol en soms zelfs kerosine en accuzuur. Zeer populair in de sloppenwijken van Nairobi. Ned.3, 20.25-20.55u.

Pavlov: Waarom ben ik zo dik? Serie waarin een bekende Nederlanders op zoek gaan naar het hoe en waarom van hun talent, karaktertrek, eigenschap of eigenaardigheid. Acteur en presentator Edo Brunner vraagt zich in deze aflevering af hoe het komt dat hij zo dik is. Hij maakt een tocht langs vooraanstaande wetenschappers die hun licht laten schijnen op de nieuwste inzichten over overgewicht. Edo zelf denkt dat zijn verbranding trager werkt dan bij andere mensen. Is dat zo? Ned.3, 20.55-21.50u.

DNA onbekend. Ontrafeling van familiegeheimen door dna-onderzoek. Als de ouders van de nu 44-jarige Yvonne Jenneboer uit Enschede uit elkaar gaan, hoort ze van een tante dat een Spanjaard haar vader is. Haar moeder overlijdt zonder uitsluitsel te geven. De onduidelijkheid knaagt aan Yvonne en aan haar vader. Thijs (61 jaar) uit Sneek was het zwarte schaap in een gezin van 11 kinderen en werd het hardst van al geslagen door zijn labiele, onmachtige vader, die dacht dat Thijs geen kind van hem was. Nu zijn ouders zijn overleden wil Thijs zekerheid Ned.1, 21.35-22.20u.

Andere tijden: Gastarbeiders, hoe meer, hoe beter. In de jaren zestig lukt het werkgevers nauwelijks om voldoende ongeschoolde arbeiders te vinden, omdat de Nederlandse jeugd steeds hoger wordt opgeleid en er werk in overvloed is. De blikfabriek Thomassen en Drijver uit Deventer legt de gastarbeiders in de watten: ze krijgen o.a. een voetbalclub en vliegtickets voor vakantie in Turkije. Maar dan volgt begin jaren tachtig de economische crisis en wil het bedrijf van zijn gastarbeiders af. Thomassen en Drijver verzint een vertrekpremie: de gastarbeider krijgt 25.000 gulden mee, mits hij terugkeert naar zijn vaderland en niet meer terugkeert naar Nederland. Een kwart, veelal oudere, gastarbeiders gaat hier op in. De rest blijft in Nederland, voorgoed. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.25-22.00u.

Sport

UEFA Europa League. Voorbeschouwing, om 19.00u. verslag FC Utrecht-Napoli, om 21.00u. praatprogramma Voetbal international, gevolgd om 23.00u. door een uitgebreid verslag van de wedstrijd FC Sheriff-AZ en samenvattingen van de overige wedstrijden. RTL 7, 18.00-0.00u.

Sporza: UEFA Europa League. Samenvatting van de vanavond gespeelde wedstrijden met onder meer de wedstrijd PAOK Saloniki-Club Brugge. Canvas, 23.35u.

Radio

OBA Live. Striptekenaar Hanco Kolk vertelt waarom en hoe hij de reis verstripte die de schrijver Arnon Grunberg in het voorjaar maakte van Istanbul naar Bagdad. Radio 5, 19.02-20.00u.