TNT-topman maakt zichzelf overbodig

Postbedrijf TNT gaat verder in twee aparte bedrijven, zo werd vandaag bekend. De splitsing is ook het einde van het leiderschap over TNT van Peter Bakker.

Door zijn concern definitief op te splitsen, heeft topman Peter Bakker van post- en pakjesbedrijf TNT ook zijn eigen baan overbodig gemaakt. In mei volgend jaar, zo heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt, zal TNT verder gaan in twee aparte bedrijven, TNT Post en TNT Express. Als die operatie is voltooid, zal Bakker opstappen, heeft hij vanochtend bekendgemaakt.

De nog jonge bestuursvoorzitter Bakker sluit daarbij aan in de rij bij de voorgenomen, omstreden reductie van 11.000 banen in de postdivisie in de twee jaar.

Peter Bakker werd eind 2001 bestuursvoorzitter na het vertrek van Ad Scheepbouwer naar voormalig moederconcern KPN. Hij was met zijn 40 jaar de jongste topman ooit van een beursgenoteerde bedrijf uit de hoogste divisie van de Amsterdamse effectenbeurs.

TNT en KPN behoorden in het verleden tot hetzelfde concern, staatsbedrijf PTT. In 1998, vier jaar na de privatisering, werd het gesplitst in telecombedrijf KPN en postbedrijf TNT Post Groep (TPG). TPG kreeg in 2005 de naam TNT, naar de in 1996 overgenomen Australische expresdienst TNT.

De postdivisie verkeert in zwaar weer. TNT Post is gedwongen drastisch af te slanken door een structureel kleiner wordende postmarkt (e-mailverkeer verdringt de brief) en – in de ogen van TNT oneerlijke – concurrentie door nieuwe spelers op de geliberaliseerde postmarkt. Postbodes voeren fel verzet tegen de voorgenomen reorganisatie, waarbij ruim 3.000 gedwongen ontslagen zullen vallen. Vakbonden dreigen met nieuwe acties, nadat postbodes afgelopen maand al twee keer het werk neerlegden.

Beleggers reageerden vanmorgen verheugd op het nieuws van TNT: de koers van het aandeel steeg met ruim 6,6 procent. Dat had niet zozeer te maken met het vertrek van Bakker als wel met de technische details van de opsplitsingsoperatie. Daarvoor is bij nader inzien geen emissie van nieuwe aandelen nodig, meldde TNT. TNT Express, die de merknaam zal behouden, krijgt in eerste instantie een aparte beursnotering. Of er al concrete belangstelling is van investeringsmaatschappijen of branchegenoten om Express over te nemen, wilde Bakker vanochtend niet zeggen.

De Française Marie-Christine Lombard zal het expresbedrijf gaan leiden, Harry Koorstra blijft verantwoordelijk voor het nieuwe postbedrijf.

Peter Bakker: bevlogen weldoener en koele saneerder: Drie