Steun aan banken in Europa verlengd

De extra soepele Europese regels voor banken en bedrijven die staatssteun nodig hebben, worden met één jaar verlengd tot januari 2012. Wel worden de voorwaarden, vooral voor banken, iets strenger. Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt.

De problemen in Ierland, Portugal en elders tonen aan dat de crisis niet voorbij is en dat bedrijven dus niet zonder subsidie kunnen. Daarom stapte de Commissie af van haar plan de normale, strenge staatssteunregels begin 2011 weer in te voeren. Maar de Commissie maakt zich duidelijk zorgen dat vooral banken te lang aan het staatsinfuus blijven liggen.

„Onze belangrijkste boodschap is dat banken zich moeten voorbereiden op een terugkeer naar normale marktmechanismen zonder staatssteun”, zei eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) gisteren. „De nieuwe regels moeten gesubsidieerde instellingen aanmoedigen om noodzakelijke herstructurering te versnellen”, aldus Almunia.

Tot nog toe hoefden gezonde banken die staatssteun kregen, geen herstructurering door te voeren. Dat moeten ze voortaan wel, net zoals zieke banken nu. Ook banken die een klein bedragje aan staatssteun willen, moeten herstructureren. Tot dusver hoefde dat alleen als ze meer dan 500.000 euro wilden; vanaf 2011 geldt dat vanaf 200.000 euro.

Staatssteunregels zijn de hoeksteen van de Europese interne markt: geen regering mag zomaar geld in eigen bedrijven steken. Dit benadeelt andere, vaak buitenlandse bedrijven. Maar toen de kredietcrisis in 2008 toesloeg, moesten EU-regeringen banken overeind houden. Omdat er geen Europese belastingen bestaan, heeft de commissie er geen geld voor. Daarom versoepelde Almunia’s voorganger Neelie Kroes tijdelijk de staatssteunregels – eerst voor banken, later voor andere bedrijven. Overheden staken tijdens de crisis in totaal 13 procent van het bbp in de financiële sector. In totaal hebben zij sinds 2008 ruim 4.500 miljard euro aan staatssteun verleend. Nederland gaf er ruim 323 miljard aan uit.