Steeds denk je: is dit echt of is dit een realityshow?

scene uit de film Catfish (2010) FOTO: Wild Bunch
scene uit de film Catfish (2010) FOTO: Wild Bunch

Catfish

Regie: Ariel Schulman, Henry Joost. In 8 bioscopen.***

„Wist je dat kippen eieren leggen?” vraagt de verbaasde 24-jarige fotograaf Nev aan zijn broer Ariel, een filmmaker die een documentaire maakt over Nevs vreemde avonturen op internet. Nev toont zich met die opmerking wel een heel typische New Yorker, een beetje te naïef misschien. Als hij zich op Facebook begeeft, is hij al even onnozel.

De documentaire Catfish rekent af met die goedgelovigheid en is in die zin een waarschuwing om op onze hoede te zijn zodra we ons online openstellen.

Verder geldt: hoe minder je weet waarover Catfish precies gaat, hoe beter. De documentaire vangt perfect de tijdgeest. Alles wat we zien, is digitaal. De film is opgenomen met kleine digitale camera’s, locaties worden aangegeven via Google Maps, er wordt gereisd met hulp van een tomtom en de meeste muziek komt van YouTube of MySpace.

Wat ook erg 2010 is: op internet wordt de waarachtigheid van Catfish ernstig in twijfel getrokken. De documentaire biedt daartoe aanleiding. Steeds denk je: is dit echt of een realityshow? Wat is in scène gezet, wat niet? Misschien is dat niet zo interessant, vindt de Facebook-generatie de waarheid een consumptieartikel. Als de ene waarheid niet bevalt, verzin je gewoon een andere.

Ook dat maakt Catfish tot de enige echte film over Facebook, veel meer dan David Finchers portret van oprichter Mark Zuckerberg in The Social Network.

André Waardenburg