Sea Shepherd vaart uit tegen walvisjacht

Sea Shepherd begint vandaag met actievoeren. Vorig jaar voer Laurens de Groot mee, nu begeleidt hij vanaf de wal.

Milieuactivist Laurens de Groot van Sea Shepherd aan zee. Foto Dirk-Jan Visser (Photo Dirk-Jan Visser: 's Gravenzande: 24-06-2008) milieuactivist Laurens de Groot, de enige Nederlander die meevaart op het schip van de radicale milieubeweging Sea Shepherd Conservation Society hier op het strand bij 's Gravenzande
Milieuactivist Laurens de Groot van Sea Shepherd aan zee. Foto Dirk-Jan Visser (Photo Dirk-Jan Visser: 's Gravenzande: 24-06-2008) milieuactivist Laurens de Groot, de enige Nederlander die meevaart op het schip van de radicale milieubeweging Sea Shepherd Conservation Society hier op het strand bij 's Gravenzande Dirk-Jan Visser

Milieuorganisatie Sea Shepherd begint vandaag met haar jaarlijkse campagne tegen de vangst van walvissen bij Antarctica. Met drie schepen en ruim 80 activisten probeert de van Greenpeace afgesplitste actiegroep de Japanse walvisjacht te dwarsbomen. Laurens de Groot (30) voer de afgelopen drie jaar met Sea Shepherd naar het zuidpoolgebied en besteedde dit jaar aan het opzetten van de campagne.

Het liefst vertrok De Groot vandaag zelf vanuit het Australische Hobart de Japanse walvisvloot achterna. Maar nu heeft hij zich verdienstelijk gemaakt met de coördinatie van de operatie „om wederom een zinloze en illegale slachting van walvissen te voorkomen”. De Japanners begeven zich volgens hem in internationale wateren, een erkend walvisreservaat waar ze officieel niet mogen jagen. „Doen ze dat toch dan proberen wij er alles aan te doen om ze tot stoppen te brengen. We gooien onder andere verrotte boter op hun schepen, en gebruiken touwen die de spoel van een schip tot stilstand kan brengen. Pas als de walvissen in maart naar het noorden trekken om te paren, keren wij ook terug naar huis.”

Geheel ongevaarlijk zijn de acties van Sea Shepherd niet. In januari van dit jaar ramde een Japans schip de gloednieuwe Sea Shepherdboot Ady Gil ter waarde van bijna een miljoen euro. Het schip brak in tweeën en zonk ter plekke. Laurens de Groot zat tijdens de aanvaring zelf op de Ady Gil en kon ternauwernood ontsnappen. „Het scheelde een paar meter of ik en de overige bemanningsleden waren er ook aan gegaan.” Voor de actie is tot op heden nog niemand veroordeeld.

De Groot heeft het afgelopen jaar geld ingezameld voor een nieuwe campagne tegen de walvisvangst. In totaal zamelden de Shepherds wereldwijd acht miljoen dollar in. Een kleine een miljoen dollar kwam van de Postcodeloterij, aldus De Groot. Sea Shepherd, in 1981 opgericht door Paul Watson, kon hierdoor het futuristische schip, Gojira, aanschaffen. „Dat is Japans voor Godzilla. Het zal dan ook echt hard tegen hard gaan de komende maanden. De Japanners zijn van plan 935 dwergvinvissen en 50 vinvissen te schieten. Ze beweren dit omwille van wetenschappelijk onderzoek te doen, maar het grootste deel van het vlees komt in de supermarkt terecht. Als we het aantal geschoten walvissen met 80 procent weten terug te brengen, is de campagne voor ons geslaagd.” Naast het dwarsbomen van de visserij op Antarctica, zal Sea Shepherd de komende winter ook actie voeren tegen de zeehondenjacht in Canada. Afgelopen zomer wist de organisatie al met succes de illegale tonijnvangst in de Middellandse Zee te belemmeren.