Kort nieuws Buitenland

Commissie VS: 4,1 biljoen bezuinigen

Washington, 2 dec. Een commissie die in opdracht van president Barack Obama heeft onderzocht hoe het Amerikaanse begrotingstekort moet worden teruggedrongen, wil tot het jaar 2020 in totaal 4,1 duizend miljard dollar (3,1 duizend miljard euro) bezuinigen. Volgens het voorstel wordt onder meer bezuinigd op defensie, uitkeringen voor ouderen en Medicaid en Medicare, medische zorgprogramma’s voor minima en ouderen. De belasting op benzine zou stijgen. Analisten betwijfelen of de verdeelde commissie morgen zal instemmen met het voorstel, waarna het in stemming zou komen bij het Congres. De VS hebben een staatsschuld van bijna 14 duizend miljard dollar, bijna 45.000 dollar per inwoner. (AP)

Leger Israël doodt twee ‘infiltranten’

Jeruzalem, 2 dec. Israëlische militairen hebben vannacht twee gewapende Palestijnen doodgeschoten die probeerden Israël binnen te komen vanuit de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger meegedeeld. Er was niet onmiddellijk een Palestijnse reactie op het bericht. Het leger meldde de Palestijnse organisatie Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook, verantwoordelijk te achten. Hamas dwingt een staakt-het-vuren met Israël af, maar diverse radicale groepen proberen zich daaraan te onttrekken. (AFP)

Doden door winter in Oost-Europa

Warschau, 2 dec. In Polen, Litouwen en Tsjechië zijn de afgelopen dagen zeker 26 mensen overleden als gevolg van het winterweer. In polen stierven 18 mensen, in Tsjechië 4 en in Litouwen ook 4, zo melden de autoriteiten van de betreffende landen vandaag. Het gaat voornamelijk om dakloze mannen tussen de 35 en 60 jaar en alcoholisten die zijn doodgevroreren. In Polen zijn temperaturen gemeten van 17 graden onder nul in het noorden en 33 graden beneden het vriespunt in het zuiden, een record. Ook in Litouwen en Tsjechië is er strenge koude. (AFP)

Vier doden bij geweld Ivoorkust

ABIDJAN, 2 dec. In Ivoriaanse stad Abidjan hebben gewapende mannen de afgelopen nacht een kantoor aangevallen van Alassane Ouattara, uitdager van president Laurent Gbagbo bij de verkiezingen van afgelopen zondag. Bij de aanval kwamen vier mensen om. In Ivoorkust lopen de spanningen op nu de verkiezingscommissie nog steeds geen uitslag heeft gepresenteerd. Volgens de partij van Ouattara heeft de president de verkiezingen verloren en probeert hij te voorkomen dat de uitslag bekend wordt gemaakt. (Reuters, BBC)