Internationaal kort

China zegt geen partij te willen kiezen tussen de twee Korea’s

Peking. China heeft gisteren de twee Korea’s tot kalmte gemaand om verdere escalatie van hun conflict te voorkomen. China, verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi, „streeft er niet naar een van de partijen te beschermen” en wil het conflict helpen oplossen als „een verantwoordelijke grootmacht”. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, hoewel het steeds meer moeite lijkt te hebben met de voortdurende provocaties van het stalinistische regime. Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Japan en Zuid-Korea bij elkaar in Washington om te praten over Noord-Korea. (Reuters, AP, BBC)

Schikking indianen en boeren VS: 4,6 mld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een schadevergoeding van 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro) voor vele duizenden zwarte boeren en indiaanse landeigenaren. De schikking komt na jarenlange strijd en betreft een van de grootste schadevergoedingen in de Amerikaanse geschiedenis. Van het totaalbedrag gaat 3,4 miljard dollar naar benadeelde indiaanse landeigenaren. Ruim 300.000 van hen claimen dat de overheid hen sinds 1887 geen aandeel heeft gegeven van opbrengsten uit de winning van bijvoorbeeld olie en gas en van houtkap op hun grond. De rest van de schadevergoeding is bestemd voor zwarte boeren. Zij zijn jaren gediscrimineerd door het ministerie van Landbouw, dat hun leningen en andere overheidssteun weigerde.

Interpolsignalering WikiLeaks-voorman

Londen. Interpol heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange (39) gisteren op zijn lijst van meest gezochte personen gezet. De 188 lidstaten wordt verzocht Assange aan te houden en uit te leveren. De voormalige hacker wordt in Zweden gezocht op verdenking van verkrachting en mishandeling. Zelf zegt Assange dat hij slachtoffer is van een complot. De verblijfplaats van de Australische Assange is onbekend. (Reuters)

Executie in Iran om moord op rivale

Teheran. In de Evin-gevangenis in Teheran is gisteren Shahla Jahed opgehangen, de vriendin van een vroegere topvoetballer. Zij was ter dood veroordeeld wegens moord op diens vrouw. Internationale mensenrechtenorganisaties hadden zich ingezet voor de vrouw die mogelijk onschuldig zou zijn. Jahed had de moord aanvankelijk bekend, maar was daarvan teruggekomen na haar doodvonnis in 2004. Het aantal executies in Iran sinds het begin van het jaar is hiermee op ten minste 146 gekomen. Vorig jaar werden zeker 270 mensen in Iran terechtgesteld. Weinig landen voeren zoveel executies uit als Iran. (AFP)

Doden door zware regen in Marokko

Rabat. Ongelukken als gevolg van zware regenval hebben in Marokko sinds maandag zeker dertig mensen het leven gekost. Onder hen zijn 24 passagiers van een bus die een ravijn inreed en door het water werd meegesleurd. In Casablanca bleven de scholen dicht nadat er in 24 uur 178 millimeter regen was gevallen. (AFP)