Houtkap Amazone opnieuw gedaald

Het tempo van de ontbossing in het Amazoneregenwoud is dit jaar fors afgenomen, tot het laagste niveau in 22 jaar. In de periode augustus 2009 tot juli 2010 is 6.450 vierkante kilometer regenwoud gekapt. In vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor is er sprake van een daling van 13,6 procent.

Dat maakte Inpe, het Nationale Instituut voor speciaal onderzoek, gisteren bekend. Volgens Gilberto Câmara, directeur van Inpe, is de afname van de ontbossing het gevolg van betere controle op illegale houtkap via satellieten en gecoördineerde acties van de federale politie en IBAMA, de milieutoezichthouder van Brazilië. Verder is door de internationale crisis de vraag naar hout, vlees en soja gedaald. Het doel van veel houtkap is ruimte maken voor vee- en sojateelt.

De Braziliaanse minister van Milieu Izabella Teixeira wil de ontbossing van het Amazoneregenwoud verder terugdringen. Teixeira, die mogelijk aanblijft in de regering van de nieuwe president Dilma Rousseff, noemde de Inpe-cijfers „fantastisch”.

Sinds 1998 gebruikt de Braziliaanse overheid satellieten om illegale ontbossing te lokaliseren. In 2004 bereikte de houtkap in het grootste regenwoud ter wereld een dieptepunt. Toen verdween in een jaar tijd meer dan 27.000 vierkante kilometer bos. Het jaar daarop zei de huidige president Lula da Silva, die eind deze maand vertrekt, dat hij de ontbossing van het regenwoud in 2020 met 80 procent wilde terugbrengen.

Inpe presenteert haar cijfers niet toevallig tijdens de internationale klimaattop in het Mexicaanse Cancún. Hoewel Lula niet aanwezig is, hoopt zijn regering dat haar nieuwe prestatie op de agenda in Mexico komt.

Gisteren maakte Banco do Brasil gisteren ook bekend te stoppen met het verlenen van krediet aan sojaboeren die illegaal in beschermde natuurgebieden in de Amazone werken. Paulo Adario, een directeur van Greenpeace in Brazilië, sprak van een nieuwe stap richting „nul ontbossing”.