Ton Elias: ‘journalisten, toon jullie strafblad’

,,Geef mij op wie van uw hoofd- en Haagse redactie ooit veroordeeld is wegens een strafbaar feit en/of een tuchtrechtelijke berisping of veroordeling”, verzoekt VVD-Kamerlid Ton Elias de hoofdredacteur van RTL Nieuws. Vorige week maandag gaven Kamerleden op verzoek van RTL Nieuws openheid over hun verleden, nu vindt Elias het tijd voor journalisten om precies hetzelfde te doen. Dit schrijft Elias vandaag in zijn column in NRC Handelsblad.

Van de 150 Kamerleden, zijn acht Kamerleden ooit veroordeeld. Elias behoorde ook tot die groep. Wat het met zijn huidige functioneren als Kamerlid te maken heeft, is hem een raadsel. ,,Ons mediaklimaat slaat op hol.” En het probleem daarbij is volgens Elias dat journalisten zichzelf niet de maat nemen. ,,Het democratisch gat is dat niemand hen controleert. De enige instantie die dat kan (terecht in een vrije samenleving) is de journalistiek zelf – en die laat dat na,” aldus Elias.

,,Wandelgangen fluisteren dat sommige veroordelingen van parlementaire journalisten stevig zijn uitgevallen. Vandaar dat ik vandaag per open brief exact hetzelfde verzoek aan de hoofdredacteur van RTL Nieuws doe als hij aan ons deed: geef mij op wie van uw hoofd- en Haagse redactie ooit veroordeeld is wegens een strafbaar feit en/of een tuchtrechtelijke berisping of veroordeling. En als u weigert te antwoorden, wilt u dat dan motiveren.”