Pentagon: homo's toelaten tot leger kan

De top van het Pentagon meent dat het omstreden anti-homobeleid binnen de Amerikaanse strijdkrachten kan worden afgeschaft zonder gevaar voor de slagkracht van het leger. Dat staat in een militair rapport dat gisteren is gepubliceerd. President Barack Obama riep de Senaat vervolgens op zo snel mogelijk te stemmen over de afschaffing van het beleid.

Volgens de zogenoemde don’t ask, don’t tell-wet worden homoseksuele militairen ontslagen als ze voor hun geaardheid uitkomen. Anderzijds mogen hun meerderen niet naar hun seksuele voorkeur vragen zonder redelijke verdenkingen. In de wet staat dat de strijdkrachten personen moeten weren die „een onacceptabel risico” vormen voor de „moraal, orde en discipline, en de cohesie in eenheden.” Sinds de invoering van het beleid onder president Bill Clinton in 1993 zijn 14.000 militairen ontslagen.

President Barack Obama gelastte het militaire onderzoek toen hij begin dit jaar de ambitie uitsprak ‘don’t ask’ in 2010 af te schaffen. Een onafhankelijk onderzoekbureau schreef in opdracht van het Pentagon 250.000 mensen in en rond de strijdkrachten aan. 115.000 militairen en 44.200 partners van militairen reageerden. 70 procent van de ondervraagden heeft geen problemen met openlijke homo’s in het leger. De 30 procent die tegen is, zit voor het merendeel bij de gevechtstroepen. Van de mariniers die hebben meegewerkt, is bijna 60 procent tegen afschaffing van het anti-homobeleid.

Senaatsvoorzitter Harry Reid (Democraten) heeft aangekondigd de opheffing van ‘don’t ask’ nog dit jaar in stemming te willen brengen, na de hoorzittingen over het rapport deze week. De kans op slagen lijkt klein als het nieuwe Congres in januari met een Republikeinse meerderheid bijeenkomt. Het Huis van Afgevaardigden heeft eerder dit jaar al ingestemd met afschaffing.

Een federale rechter heeft het anti-homobeleid in oktober ongrondwettelijk verklaard en onmiddellijke opheffing gelast. De regering-Obama is tegen dit besluit in beroep gegaan. De president verklaarde destijds dat de afschaffing een zaak is van volksvertegenwoordigers in de politiek en niet van een rechter. Ook was de afschaffing een gevoelig thema rond de Congresverkiezingen van begin november. (AP, Reuters, AFP)