Kort nieuws Buitenland

Nieuw nucleair overleg Iran met mogendheden

Brussel, 1 dec. Na een onderbreking van meer dan een jaar worden de onderhandelingen tussen Iran en zes grote mogendheden over het omstreden Iraanse nucleaire programma maandag in Genève hervat. Dat heeft de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, gisteren in Brussel bekendgemaakt. Ashton zal de delegatie leiden van de ‘5+1’ , de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Nucleair onderhandelaar Saeed Jalili leidt de Iraanse vertegenwoordiging. De ‘5+1’ eisen concessies van Iran die waarborgen dat het geen kernwapens ontwikkelt. Teheran zegt dat zijn programma zuiver civiel is. (AFP)

Kirgizië heeft regeringscoalitie

Bisjkek, 1 dec. Drie van de vijf partijen in het Kirgizische parlement hebben gisteren na ruim anderhalve maand moeizame onderhandelingen een coalitie gevormd. Waarnemers hopen dat daarmee de stabiliteit in het land terugkeert, hoewel de coalitie als wankel geldt. Kirgizië werd in april opgeschrikt door een opstand en in juni door etnische rellen. De coalitie bestaat uit de Sociaal-Democratische partij, de Respublika-partij en de Ata Meken-partij, die bij de verkiezingen in oktober respectievelijk tweede, vierde en vijfde werden. De winnaar destijds, de nationalistische Ata Zjoert-partij, weigerde om deel te nemen aan de coalitie. Die partij wil de parlementaire democratie afschaffen, die met steun van de coalitiepartijen juist werd ingevoerd. (Reuters)

Spaanse verpleger doodt elf bejaarden

Madrid, 1 dec. Een verpleger in een Spaans bejaardenhuis heeft gisteren bekend dat hij elf oudere bewoners heeft gedood. Joan Villa (45), die als verpleger in een bejaardenhuis in de noordwestelijke plaats Olot werkte, maakte een einde aan het leven van de bejaarden met insuline of een cocktail van medicijnen. Volgens zijn advocaat had hij uit medelijden gehandeld. Na zijn arrestatie vorige maand had Villa, die eerder zelf psychische problemen had doorgemaakt, al toegegeven dat hij drie bejaarden had gedood. Tegenover een rechter erkende hij gisteren de hand te hebben gehad in de dood van nog eens acht andere bejaarden. Het ging om negen vrouwen en twee mannen. (AFP)

Veto Janoekovitsj tegen belastingwet

Kiev, 1 dec. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft een streep gezet door een omstreden wetsvoorstel voor een nieuw belastingstelsel. Hij vetode gisteren het voorstel, waartegen recentelijk fel werd geprotesteerd door vooral kleine ondernemers. Janoekovitsj staat onder grote druk om economische hervormingen door te voeren. Het IMF heeft Oekraïne een miljardenlening toegezegd voor zijn noodlijdende economie, maar eist onder meer dat het belastingstelsel wordt aangepast. Dat is volgens de Wereldbank het op twee na slechtste van de wereld. Critici van de wet stelden dat vooral kleine ondernemers er door werden geraakt. Invloedrijke zakenlieden, van wier steun Janoekovitsj afhankelijk is, zouden er door bevoordeeld worden. De wet wordt nu waarschijnlijk herzien en daarna opnieuw behandeld. (AP)

Executie in Iran om moord op rivaal

Teheran, 1 dec. In de Evin-gevangenis in Teheran is vanochtend Shahla Jahed opgehangen, de vriendin van een vroegere topvoetballer. Zij was ter dood veroordeeld wegens moord op diens vrouw. Internationale mensenrechtenorganisaties hadden zich ingezet voor de vrouw die mogelijk onschuldig zou zijn. Jahed had de moord aanvankelijk bekend, maar was daarvan teruggekomen na haar doodvonnis in 2004. Het aantal executies in Iran sinds het begin van het jaar is hiermee op ten minste 146 gekomen. Vorig jaar werden zeker 270 mensen in Iran terechtgesteld. Weinig landen voeren zoveel executies uit als Iran. (AFP)

Doden door zware regen in Marokko

Rabat, 1 dec. Ongelukken als gevolg van zware regenval hebben in Marokko sinds maandag zeker dertig mensen het leven gekost. Onder hen zijn 24 passagiers van een bus die een ravijn inreed en door het water werd meegesleurd. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gisteren gemeld. De regen heeft op verschillende plaatsen overstromingen veroorzaakt. In Casablanca bleven de scholen gisteren dicht nadat er in 24 uur 178 millimeter regen was gevallen. (AFP)