Julian Assange gezocht door Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange op de lijst van meest gezochte criminelen gezet, meldt persbureau Bloomberg. Assange wordt in Zweden gezocht in het kader van een verkrachtingszaak.

Julian Assange (REUTERS/Valentin Flauraud)
Julian Assange (REUTERS/Valentin Flauraud)

De internationale politieorganisatie Interpol heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange op de lijst van meest gezochte personen gezet, meldt persbureau Bloomberg. Assange wordt in Zweden gezocht in het kader van een verkrachtingszaak.

De van oorsprong Australische Assange (39) wordt verdacht van verkrachting en aanranding van twee vrouwen bij zijn verblijf in Zweden in augustus. Daar gaf hij een lezing over de documenten van het Amerikaanse leger in Afghanistan die de klokkenluiderssite in juli lekte.

Het arrestatiebevel voor Julian Assange op de website van Interpol (AFP PHOTO/Nicholas KAMM)Het arrestatiebevel voor Julian Assange op de website van Interpol (AFP PHOTO/Nicholas KAMM)

Een ‘gek’ tijdstip

Het arrestatiebevel komt drie dagen nadat klokkenluiderssite Wikileaks duizenden gevoelige documenten vrijgaf met daarin de correspondentie tussen het wereldwijde diplomaten en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Formeel staan Wikileaks en de zaak in Zweden los van elkaar, vertelt buitenlandredacteur Eppo König. Maar het arrestatiebevel komt wel op een ‘gek tijdstip’. Het beperkt de bewegingsvrijheid van Assange nog verder, maar vooralsnog weet niemand waar hij verblijft.

Volgens König ontstaat nu wel het beeld dat Assange wordt ‘opgejaagd’. Zeker nu ook de VS onderzoekt of zij hem strafrechtelijk kunnen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

Wat het arrestatiebevel en een eventuele aanhouding van Assange betekent voor de toekomst van Wikileaks, kan König niet voorspellen. Het is namelijk onduidelijk of de ontheemde Australiër alleen maar als boegbeeld functioneert van de klokkenluiderssite of ook zelf betrokken is bij de publicaties van documenten.

Assange nog wel onschuldig totdat het tegendeel bewezen is

Interpol heeft Assange op zijn zogenaamde Red Notice lijst gezet, die maakt het mogelijk dat de lokale politie van lidstaten hem kunnen arresteren en vast mogen houden zodat hij uitgeleverd kan worden aan Zweden. Interpol benadrukt op haar website dat dit geen internationaal arrestatiebevel is en dat de gezochte personen onschuldig zijn totdat het tegendeel bewezen is.